ANNONCE

Sure chefer skræmmer unge lærlinge væk

2. februar 2012 07:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sure chefer skræmmer unge lærlinge væk
Billede mangler

I årevis har man hørt, at manglen på praktikpladser er det store monster, når det gælder det store frafald på erhvervsuddannelserne. Godt hver tredje forlader erhvervsskolerne uden at gøre deres  uddannelse færdig. Men spørger man de unge selv, hvorfor de er droppet ud eller overvejer at gøre det, så vægter 
det lige så højt, at chefen behandler dem dårligt.
Hver femte ung, som enten er stoppet eller overvejer at stoppe på erhvervsuddannelserne, fortæller, at chefen i læretiden ikke behandler dem ordentligt. Det skriver A4
Dermed er dårlige chefer ifølge de unge et næsten lige så stort problem for frafald som manglende praktikpladser. Det viser undersøgelsen »VestLiv« fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning.
“Det er ikke lutter lagkage at være lærling. Man skal vænne sig til at have en bestemt plads i hierarkiet. Undersøgelsen viser, at arbejdsmiljøet på praktikpladsen spiller en rolle for frafald. Mange unge bliver ikke behandlet, som de forventer,” siger Claus D. Hansen, adjunkt på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, som har været med til at lave undersøgelsen, der bygger på svar fra 359 unge.
På Christiansborg er undervisningsministeren fortørnet over, at så mange lærlinge falder fra uddannelsen, fordi de er sure på chefen.
“Frafaldet er et stort problem og bestemt noget, man skal tage alvorligt. Det er rigtigt skidt for samfundet, når en ung forlader håndværkervejen med en dårlig oplevelse. Det er synd for den unge, men også spild af tid for virksomheden, som har taget en lærling ind,” siger undervisningsminister Christine Antorini (S).
Ifølge Håndværksrådet er det de unge, som er for blødsødne.
“Der er utroligt mange unge, som ikke er parate til at arbejde. De unge opfatter praktikken som et skoleforløb. Men som lærling er man både i skole og på arbejde. En arbejdsplads er ikke en demokratisk studiekreds. Der er bestemte roller, man udfylder som leder, svend og lærling. Sådan er det bare, men nogle unge stiller store og urealistiske 
krav. De er meget umodne,” mener Heike Hoffmann, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.
Undervisningsminister Christine Antorini vil nu tage undersøgelsen op med arbejdsgiverne og erhvervsuddannelserne for at forbedre forholdene.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu