ANNONCE

Sushirestaurant får kæmpebøde: Diarrésyge medarbejdere stod i køkkenet

11. december 2018 17:53 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Samlet set 70.000 kroner i bøde.

Sushirestaurant får kæmpebøde: Diarrésyge medarbejdere stod i køkkenet
Sushi-restaurant har fået enorm bøde for at udsætte kunder for markedsføring af potentielt farlig mad. GENREFOTO: Scanpix

En sushirestaurant i Aarhus havde diarrésyge ansatte stående i køkkenet og tilberede rå fisk til gæsterne, og det har ifølge Fødevarestyrelsen udløst en koloenorm stor bøde. Ikke mindst fordi restauranten undlod at oplyse forholdet til netop Fødevarestyrelsen.

Episoden har også resulteret i en sur smiley, der nu skal pryde facaden i Jægergaardsgade i det centrale Aarhus. Saichi Sushi, som restauranten hedder, holder til i nummer 81 i den populære gade med spisesteder en masse.

Der er tale om en så grel hændelse, at Fødevarestyrelsen valgte at kvittere med hele 60.000 kroner i bøde til Saichi Sushi, fordi tre køkkenansatte indfandt sig på arbejde, inden der var gået de påkrævede 48 timer fra sygdomsperiodens ophør. De tre havde nemlig været nedlagt med norovirus – en fødevarebåren virus med symptomer bedre kendt som “roskildesyge”.

Vejledt om smitten

I den senest offentliggjorte kontrolrapport fra stedet, der tidligere har haft problemer med Fødevarestyrelsens kontrollanter, fremgår det, at virksomheden den 22. oktober blev bekendt med, at de tre medarbejdere, der altså havde lidt af både diarré og opkast, var mødt ind i strid med reglerne. Men fordi Fødevarestyrelsen ikke får besked om, at de genoptager arbejdet, retter en forbruger ifølge styrelsen henvendelse og påpeger dette.

Sundhed.dk skriver om Norovirus, at “de syge er mest smitsomme, mens de kaster op og har diarré. Men de er også smitsomme i en kortere periode før symptomstart – og et par dage efter, at de føler sig raske igen.” Derfor er det er krav, at der skal gå 48 timer. Det er selv sagt ikke særlig fordrende for en restaurant at have køkkenansatte med fødevarebåren smitte i sig.

Fakta

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Restauranten er ifølge kontrolrapporten, der er fra den 24. oktober, blevet bekendtgjort og vejledt om dette. Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Saichi Sushi, men vores opkald besvares ikke.

Skimmel og adgang for skadedyr

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der i underrubriceringen til denne historie fremgår, at virksomheden fik 70.000 kroner i bøde, men vi har hidtil kun berørt de 60.000. Oveni førstnævnte bøde fulgte nemlig 10.000 kroner for en særdeles mangelfuld rengøring.

Isterningemaskinen havde gule plamager indvendig, og i restaurantens koldjomfru var der skimmellignede belægninger på gummilister, flere steder på lager og i produktionslokaler lå der madrester, og på en væg ved produktionsbordet fandt kontrollanten, at der var stikkontakter med sorte belægninger.

Ejeren af restauranten, som Newsbreak.dk altså ikke har haft held til at træffe, oplyser til Fødevarestyrelsen, at det er de ansatte, der ikke har gjort deres rengøring ordentlig. Fødevarestyrelsen fandt også, at der var adgang for skadedyr til lageret med øl og vin. Restauranten oplyser, at det vil blive lavet med det samme.

Newsbreak.dk har forsøgt at få uddybende oplysninger fra Fødevarestyrelsen til denne artikel, men det har i skrivende stund ikke været muligt. Vi opdaterer artiklen, hvis der kommer nyt.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu