ANNONCE

Sved hæmmer Ronnis liv

29. november 2020 20:53 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Tabuiseret svedsygdom giver begrænsninger socialt og arbejdsmæssigt.

En sygeplejerske, der ikke kunne holde på sprøjten. En kommende politimand, der tabte både knippel.

Det kan være resultatet af en høj, overdreven svedproduktion.

Hyperhidrose kan også givet et afstumpet, socialt liv.

Dårlig livskvalitet

Undersøgelse konkluderer, at svedsygdom forringer livskvaliteten. Ronni Andersen lider af overdreven svedproduktion, og han bruger specialdesignet tøj, når han skal være sammen med andre mennesker.

Mennesker med hyperhidrose, overdreven svedproduktion forskellige steder på kroppen, har dobbelt så dårlig livskvalitet i deres sociale og arbejdsmæssige liv end dem med hudsygdomme som psoriasis, eksem og akne.

Sådan lyder konklusionen på et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Dermatology.

Begrænsninger i hverdagen

Dunja Kirkebæk har været med til at starte Svedklinikken op på AROS Privathospital, hvor hun behandler patienter med hyperhidrose. Hun bekræfter, at mange oplever begrænsninger i hverdagen, og det går ud over livskvaliteten.

– En af mine patienter ville være politimand, men han svedte så meget i hænderne, at han ikke kunne holde fast på håndjern og knippel. En anden droppede sit job som sygeplejerske, da hun ikke kunne holde fast på sprøjten. Socialt kan konsekvenserne være, at man ikke har lyst til at tage på en date eller gå til fest, siger Dunja Kirkebæk.

Fakta

Sved

Vi har svedkirtler fordelt over hele kroppen, selv i hårbunden . Det betyder, at vi sveder overalt på kroppen. Det er en normal fysiologisk proces for at opretholde vores væskebalance.

Vi sveder dog mest i armhuler, på hænder og fødder. Det skyldes, at armhulernes svedkirtler er konstrueret til at udsondre mere sved end andre steder på kroppen, og at hænder og fødder har et større antal svedkirtler.

Hypotalamus , som også kaldes reptilhjernen, fungerer som kroppens termostat og styrer den sved, vi producerer i hovedet, på brystet og på ryggen. Sved fra hænder og fødder styres af det limbiske system.

Kilde: netdoktor.dk

Mere end tre procent af danskerne lider af hyperhidrose, men sygdommen er tabuiseret. Det er ikke en lidelse, man taler med venner og familie om.

– Så den forbliver ukendt for mange danskere, siger Dunja Kirkebæk.

Ronni sagde nej til fester

Ronnie Andersen er 38 år. Han har haft hyperhidrose i 10 år, og han kan sagtens genkende Dunja Kirkebæks beskrivelser af, hvordan overdreven svedproduktion begrænser det sociale og arbejdsrelaterede liv.

Ronni Andersen har tidligere benyttet sig af stærke deodoranter, ligesom han har overvejet operation.

For tre år siden fandt han dog frem en producent af svedabsorberende tøj, hvilket har hjulpet ham i hverdagen.

– Jeg altid tænkt nøje over min beklædning, når jeg skal færdes blandt andre mennesker. Jeg ved jo, at jeg kommer til at svede igennem mit tøj, og det er bare ikke sjovt til fester eller på jobbet, siger Ronnie Andersen.

Opfordrer til åbenhed

Ronni Andersen mener som Dunja Kirkebæk, at svedsygdom er et tabuiseret emne i Danmark. Han tror på, at flere med lidelsen ville føle sig forstået og accepteret, hvis man talte åbent og fordomsfrit om sygdommen.

Ifølge Sundhed.dk lider mellem 3 og 5,5 procent af befolkningen af hyperhidrose.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu