ANNONCE

Hagler sveden af dig? Så lider du måske af denne alvorlige sygdom

26. juli 2018 16:15 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

En overdreven svedmængde kan være tegn på, at man lider af sygdommen hyperhidrosis.

Hvis du sveder meget, kan det være tegn på, at du lider af sygdommen hyperhidrosis. Og det er bestemt en sygdom, man skal tage alvorligt og søge behandling for.

Ifølge netdoktor.dk kan sygdommen give en række kroniske hud- og svampeinfektioner. Derudover kan sygdommen påvirke følelseslivet og være socialt invaliderende. Således kan sygdommen i værste fald udløse lavt selvværd og depression. Derfor kan det være en god idé at blive behandling, hvis man har mistanke til, at man lider af sygdommen.

Uden medicinsk behandling er der dog også en hel du kan gøre selv for at mindske din svedproduktion.

Du kan se gode råd til det i galleriet ovenfor.

Kan være svært at afgøre om man sveder meget

Selvom sygdommen er anerkendt, er det ifølge netdoktor.dk kompliceret at stille diagnosen. Det kan nemlig være svært for hudlægen at afgøre, om ens svedproduktion er sygeligt stor, lyder det fra Michael Heidenheim, der er overlæge på dermatologisk afdeling ved Roskilde Sygehus til netdoktor.dk.

– Når lægen skal stille diagnosen, vil han spørge ind til patientens svedproblemer – hvornår generne er værst, hvor længe det har stået på, graden af gener, hvordan det påvirker hverdagen og kontakten til andre mennesker osv. Herudover undersøger lægen patienten ved at se og mærke på hænder, fødder og armhuler. I nogle tilfælde bruger lægen filtrerpapir eller tildækker området for at iagttage, hvor meget sved der opsuges, siger Michael Heidenheim.

Fakta

Sved

Vi har svedkirtler fordelt over hele kroppen, selv i hårbunden . Det betyder, at vi sveder overalt på kroppen. Det er en normal fysiologisk proces for at opretholde vores væskebalance.

Vi sveder dog mest i armhuler, på hænder og fødder. Det skyldes, at armhulernes svedkirtler er konstrueret til at udsondre mere sved end andre steder på kroppen, og at hænder og fødder har et større antal svedkirtler.

Hypotalamus , som også kaldes reptilhjernen, fungerer som kroppens termostat og styrer den sved, vi producerer i hovedet, på brystet og på ryggen. Sved fra hænder og fødder styres af det limbiske system.

Kilde: netdoktor.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu