Svensk pensionsalder foreslås hævet til 69 år

21. februar 2013 14:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Svensk pensionsalder foreslås hævet til 69 år
Billede mangler

SVERIGE: Pensionsalderen i Sverige bør hæves fra 67 til 69 år, og den statslige alderspension skal først udbetales, når man fylder 63 år – ikke 61 år som i dag.

 

Sådan lyder et forslag, som den såkaldte Pensionsåldersutredningen fremlægger i april, erfarer den svenske avis Dagens Nyheter.

Sveriges regering nedsatte udvalget for to år siden på baggrund af, at gennemsnitslevealderen stiger, og at antallet af pensionister sammenlignet med personer på arbejdsmarkedet er i vækst.

Realiseres forslaget, er der tale om en helt naturlig udvikling, som man også ser andre steder i Europa, blandt andet i Danmark, fortæller arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.

»Vi bliver ældre, sundere og bedre uddannede, og det betyder, at vi hænger længere tid på arbejdsmarkedet. Men omvendt har vi friheden til at stå af meget tidligt, da vi har vores arbejdsmarkedspensioner, og det er dem, der fylder langt det meste i vores samlede pensionsopsparing. Den offentlige pensionsalder kommer til at betyde mindre og mindre,« siger Flemming Ibsen til Berlingske Nyhedsbureau.

I Danmark kan folkepension efter ansøgning udbetales til personer, der er fyldt 65 år, mens folkepensionsalderen gradvist forhøjes til 67 år i perioden 2019-2022. I år lyder folkepensionens grundbeløb på 5.804 kroner eksklusiv et tillæg på enten 2.914 kroner eller 6.028 kroner afhængig af, om man er »gift/samboende« eller »reelt enlig«.

Ændringsforslaget i Sverige skal godkendes af en såkaldt pensionsgruppe, og først på det tidspunkt kan regeringen fremlægge et forslag, der skal til afstemning i Riksdagen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu