Svenske elever skal trænes i skoleskyderi

16. marts 2013 15:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Svenske elever skal trænes i skoleskyderi
Billede mangler

SVERIGE: Eleverne på Malmøs skoler skal være forberedte, hvis de bliver udsat for skudangreb i stil med dem, man ellers mest hører om på skoler i USA. Men efter et våbenfund på en skole i Malmø torsdag er der tilsyneladende endnu mere grund til at være forberedt, skriver Sydsvenskan.

 

Fredag morgen var flere af byens skoler således lukket, da der dagen forinden var blevet fundet våben på taget af byens gamle lærerhøjskole. Hvem våbnene tilhører, og hvorfor de befandt sig på bygningens tag, er fortsat uklart,

Foruden et skyderi ved et skolebal i Kungälv nord for Gøteborg i 1961, har der ikke været skyderier på svenske skoler, men nabolandet Finland har to gange siden årtusindskiftet oplevet skoleskyderier, og Malmøs skoleelever skal altså være forberedte.

»Alle rektorer i Malmø har gennemgået en særskilt uddannelse i samarbejde med politiet. Det har givet os beredskab for, hvordan vi skal agere, når det gælder netop skoleskyderier. Man har gennemgået mulige scenarier og fået til opgave at gennemgå sin egen skole ud fra visse kriterier,« siger Henric Kahlmeter, børne- og ungdomschef i Malmø-forstaden Fosie, til Sydsvenskan.

Men nu skal den viden om, hvordan man beskytter sig selv ved et skoleskyderi, altså udvides til at gælde alle grundskoleelever i hele Malmø.

»Vi er vant til at evakuere skolerne. Når det brænder, skal alle børnene ud så hurtigt som muligt. Nu må vi lære os selv at tænke spejlvendt, at skærme. Hvis et skoleskyderi indtræffer, skal alle børnene lukkes inde i klasselokalet så hurtigt som muligt. Man vil undgå, at børnene haster ud på gangen og møder en gerningsmand,« siger Henric Kahlmeter.

En del skoler i Malmø har allerede øvet sig i 2012, men det er målsætningen, at alle byens skoler i 2013 skal have rutiner for, hvad man gør ved et skoleskyderi.

Malmø kommunes sikkerhedsdirektør, Per-Erik Ebbeståhl, afviser dog at koble våbenfundet til eventuelle skoleskyderier.

»Det kan for eksempel dreje sig om et våbenlager, vi ved det ikke,« siger han til avisen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu