ANNONCE

Sverige er ved at løbe tør for sæd

15. april 2021 11:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Lagrene af sæd til kunstig befrugtning er ved at være tømt

Sverige er ved at løbe tør for sæd
I Sverige har man snart ikke mere sæd at dele ud af. Genrefoto.

– Vi løber tør for sæd. Vi har aldrig haft så få donorer som vi havde sidste år, siger Ann Thurin Kjellberg, leder af fertilitetsklinikken på Universitetshospitalet i Göteborg, til Reuters.

Reuters skriver, at det er coronapandemien, der får potentielle sæddonorer til at blive hjemme, og sædmanglen har fået store konsekvenser for borgere, der prøver at blive kunstigt befrugtede.

Ventetiden på at blive gravide på denne måde er således gået fra omkring seks måneder til op til 30 måneder i løbet af det seneste år, skriver Reuters.

– Det er stressende, at vi ikke kan få et klart tidspunkt, siger Elin Bergsten, der er én blandt mange svenske borgere, ramt af problemet, til Reuters.

Et nationalt fænomen

Elin Bergsten fortæller, at parret de seneste år har forsøgt at blive gravide med kunstig befrugtning, men behandlingen er blevet udskudt på ubestemt tid, da hospitalet slet og ret ikke har mere sæd at give af.

– Det er et nationalt fænomen. Vi er løbet tør i Göteborg og Malmø, og de løber snart tør i Stockholm, siger Ann Thurin Kjellberg til Reuters.

En dyr privat løsning

Reuters skriver, at private klinikker i Sverige har mulighed for at hente sæd hjem fra udlandet, men det er en dyr omgang at blive kunstigt befrugtet på en privat klinik, og derfor er der ikke meget andet at gøre end at vente for dem, der ikke har råd til alternativet.

En del af problemet er, at det tager lang tid, fra en mand melder sig som sæddonor, og til at han faktisk kan blive godkendt. Ifølge Reuters tager processen op til otte måneder, og at det langt fra er alle villige mænd, der kan levere frugtbar sæd i sidste ende.

Reuters skriver, at man i dele af Sverige oplever myndighederne føre kampagne for at få fat på mere sæd.

– Vi er nødt til at gå på TV og bede svenske mænd om at komme, siger Ann Thurin Kjellberg til Reuters.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu