Skal du handle på Black Friday? Læs denne vigtige advarsel først

21. november 2017 06:14 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Der er masser af svindel på Black Friday blandt de gode tilbud. Fuphjemmesider forsøger at udnytte tilbudsfesten til at bedrage de danske forbrugere.

På fredag kommer dankortene til at gløde rundt omkring i landets butikker, når der bliver holdt Black Friday, den traditionelle amerikanske tilbudsdag op til jul, som over de seneste år har vundet indpas i Danmark.

Dagen forventes at blive årets største shopping-dag med en samlet omsætning på omkring to milliarder kroner.

Butikker og netbutikker er dog ikke de eneste,  der forsøger at vinde forbrugernes opmærksomhed og penge. Svindlere har også inviteret sig selv med til forbrugsfesten, og kan forsøge at udnytte forbrugernes jagt på ekstra gode tilbud.

Det advarer blandt andre Nordea, politiet, e-mærket og Finans Danmark om.

Forbrugerne skal både være opmærksomme hvis de handler på nettet, og hvis de handler i fysiske butikker.

– IT-kriminelle er blevet så dygtige til at lave falske hjemmesider, at flere og flere danske forbrugere bliver snydt. Fup-butikkerne ligner rigtige hjemmesider, men når man bestiller en vare i en fup-butik, risikerer man, at varen aldrig bliver sendt, at der bliver trukket et større beløb fra ens konto, end varen koster, eller at bagmændene sælger ens oplysninger videre til andre kriminelle, udtaler digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen i en pressemeddelelse fra E-mærket.

Fakta

Sådan spotter du en fupbutik på nettet

E-mærket har udsendt følgende råd til at finde ud af, om der er tale om en svindelhjemmeside, når du handler på nettet. Rådene er udsendt i en pressemeddelelse i forbindelse med kampagnen “Vi Holder Hackerne Ude”, som er et samarbejde mellem Finans Danmark, E-mærket, Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, Forbrugerrådet Tænk og Medierådet for børn og unge.

Fup-netbutikker kan ofte afsløres af deres “om os”-side – kig efter:

  • Underlige formuleringer – f.eks. dansk, der er dårligt oversat fra andre sprog
  • Forkert brug af store og små bogstaver
  • Stavefejl
  • Det er især varer som mærketøj, elektronik og helseprodukter, svindelhjemmesiderne lokker med

Kilde: E-mærket

I de fysiske butikker er det især lommetyve og tricktyve, der kan forsøge at udnytte trængslen på Black Friday- Midt- og Vestjyllands Politi har udsendt en række råd til at sikre sig mod denne form for kriminalitet. Du kan se rådene i galleriet ovenfor.

Butikker vildleder med tilbudspriser

Det er dog ikke kun direkte tyveri og bedrageri, forbrugerne skal tage sig i agt for på den hektiske handelsdag. Forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen fortæller til Ritzau, at de reelle butikker også kan finde på at lokke med tilbud, der ser bedre ud, end de er.

– Det har vist sig, at nogle af de tilbud, man bliver stillet i udsigt, ikke er ægte, fordi varen har kunnet fås billigere tidligere. Derfor skal man have sin kritiske sans med hjemmefra, så psykologien ikke driver af med os, siger Ann Lehmann Erichsen til Ritzau.

Hun opfordrer forbrugerne til at være skeptiske og ikke lade sig rive med af tilbuds-bombardementet.

– Det giver god mening, hvis man kan få noget, man alligevel skal købe, til en billigere pris. Men derfor er det stadig vigtigt, at man er godt forberedt og ved, hvad varen ellers sælges til, siger hun.

Sidste år fik Jysk, Bauhaus og Skousen en indskærpelse fra Forbrugerombudsmanden i forbindelse med sidste års black friday. Det viste sig, at de tre butikkers rabatter var beregnet ud fra førpriser, der ikke holdt vand.

Forbrugerombudsmanden holder ikke selv øje med, om butikkerne overholder de gældende regler for markedsføring.

De tre nævnte sager var alle et resultat af, at årvågne forbrugere havde klaget over det, de opfattede som snyd med førpriser.

Fakta

Danskernes holdning til Black Friday

Danskerne har i stigende grad taget den amerikanske handelsdag black friday til sig. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, der de seneste tre år har taget temperaturen på danskernes shoppetrang den sidste fredag i november.

Her kan du se nogle af resultaterne fra underøgelsen:

  • I 2015 svarede 17 procent, at de havde brugt penge på black friday-tilbud.
  • 2016 var tallet steget til 28 procent, og i år svarer 42 procent af alle adspurgte voksne – svarende til to millioner danskere – at de forventer at købe en eller flere varer på tilbud. For de 18-65-årige er andelen endda oppe på 48 procent.
  • Børnefamilier, kvinder og personer under 40 år er overrepræsenteret blandt dem, der specifikt går efter at købe julegaver den dag.
  • Hver femte forventer, at der ryger et eller flere impulskøb i indkøbsvognen.

Kilde: YouGov/Nordea.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu