Sydjyske byer risikerer oversvømmelse under skybrud

12. juli 2012 08:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sydjyske byer risikerer oversvømmelse under skybrud
Billede mangler

Randers, Kolding, Vejle, Fredericia, Haderslev og Aabenraa ligger så lavt at skybrud truer med oversvømmelse af kældre.
 
Der er god grund til at ytjekke kælderen en ekstra gang, hvis man bor i enten Randers, Kolding, Vejle, Fredericia, Haderslev eller Aabenraa.
 
Risikoen for, at skybrud oversvømmer kældre i netop disse byer er ifølge en oversvømmelsesekspert ekstrem stor, da byerne ligger lavt, klods op af fjorde med en stor å.
 
”Randers, Kolding, Vejle, Haderslev, Fredericia og Aabenraa er helt oplagt i risikozonen for oversvømmelser. Byerne ligger ekstremt lavt, hvor fjord og å mødes. Det betyder, at mange kældre og tilsvarende lavtliggende bygninger bliver oversvømmet, når der er højvande og samtidig kommer mere regn, end byens afløbssystem kan håndtere. Det er der stor risiko for. Sommeren er højsæson for skybrud. Samtidig vil vi, ligesom de foregående tre år, også i år opleve tilfælde med monsterregn, altså usædvanligt kraftige skybrud. Det udsætter byerne for oversvømmelser,” siger Christian Vesterager fra rådgivningsvirksomheden Alectia.
 
Ifølge DMI har august statistisk set markant flere skybrud på grund af høj varme og en ekstrem høj luftfugtighed. Antallet af ekstremregnstilfælde vil stige i fremtiden. Mængden af energi/varme og vanddamp vil vokse de kommende år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu