Sydkorea forhøjer sit beredskab

10. april 2013 14:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sydkorea forhøjer sit beredskab
Billede mangler

NORDKOREA: De sydkoreanske myndigheder har forhøjet landets beredskab til det næsthøjeste niveau på grund af den umiddelbare trussel fra Nordkorea, som inden for de næste dage forventes at test-affyre et eller flere mellemdistancemissiler.

 

Det sydkoreanske sikkerhedsniveau har fire niveauer, hvor fire er det, der hersker i fredstid, mens niveau et træder i kraft i tilfælde af krig.

Ifølge internationale nyhedsmedier har nordkoreanerne afsluttet brændstofpåfyldningen på mindst et missil på landets østkyst. Test-affyringen ventes ifølge AFP at ske i tiden frem til mandag 15. april, hvor det er 101-årsdagen for landets første præsident, Kim-Il-sungs, fødsel.

Sydkoreanske militærkilder har ifølge AFP oplyst, at mindst to missiler af typen Musudan med en anslået rækkevidde på 3.000 kilometer står klar til affyring.

Den nævnte missiltype blev første gang vist frem ved en militærparade for et par år siden, men har endnu ikke været testet under en afskydning.

Yderligere citerer det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap en regeringskilde for, at nordkoreanerne forbereder en række affyringer, efter at man har observeret flere transporter med både Scud-missiler, og de lidt længere rækkende Rodong-missiler er også blevet observeret undervejs til landets østkyst, hvor de to Musudan-missiler befinder sig på mobile affyringsramper.

Nordkorea har de seneste uger skruet stadigt højere op for krigsretorikken og udsendt trusler om blandt andet at angribe med atomvåben. Internationale eksperter er dog enige om, at nordkoreanerne endnu ikke har kapacitet til at sende atomsprænghoveder af sted med hverken missiler eller fly.

Den højspændte situation på den koreanske halvø betyder også, nordkoreanerne har lagt restriktioner på udlændinges indrejse.

Den største grænseovergang mellem Kina og Nordkorea, Dandong, er således blevet lukket for turistgrupper, oplyser AFP.

Forretningsfolk kan dog stadig rejse ind, selv om Nordkorea har opfordret udlændinge til at forlade landet, ligesom udenlandske diplomater i Pyongyang er blevet opfordret til at rejse ud senest 10. april. Ingen diplomater har dog efterkommet myndighedernes opfordring.

Advarslen blev for få dage siden udvidet til også at omfatte udlændinge, der opholder sig i Sydkorea, hvor udenrigsminister Yun Byung-Se har fortalt parlamentet, at en missilaffyring kan »komme når som helst«.

Et andet muligt pejlemærke for en affyring kunne udover Kim Il-sungs fødselsdag være fredagens prominente besøg i Seoul af den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, som i givet fald vil befinde sig så tæt på begivenhederne, man næsten kan komme,

Al erfaring med nordkoreanske missilaffyringer tilsiger, at de vil komme tæt på Japan, og japanerne har sejlet to destroyere til deres nordlige farvand for at spore og eventuelt skyde nordkoreanske missiler ned, hvis de kan ramme ned i enten Japan eller på Hawaii.

Yderligere har Japan som forholdsregel opstillet amerikanske Patriot-missilbatterier i og omkring Tokyo.

Missiler af denne type er også beregnet til at skyde indkommende fjendtlige missiler ned.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu