ANNONCE

Coronamistænkt politiker har været på borgen

23. marts 2020 17:44 | Af: Ritzau Fokus og Ritzau Info

Peder Hvelplund kan have haft coronavirus, mens han har passet sit arbejde i Folketinget.

Folketingsmedlem Peder Hvelplund (EL) går hjemme i Lønstrup og hoster tørt. Han har været syg siden onsdag i sidste uge, og hans læge vurderer, at der er tale om coronavirus. Han er dog ikke blevet testet.

– Så snart jeg fik symptomer, gik jeg i isolation, men man smitter jo i perioden op til, man bliver syg, siger Peder Hvelplund.

Artiklen fortsætter under videoen

Han har siden onsdag i sidste uge udviklet kraftig hovedpine, smerter i led og muskler og ondt i halsen.

Har holdt sig på afstand på Christiansborg

Han har været på arbejde i Folketinget, men har overholdt de to meters afstand, når han har deltaget i udvalgsmøder.

– Det er selvfølgelig smadder ubehageligt. Folk kan have milde symptomer, som man ikke reagerer på. Så snart man konstaterer, at der er begyndende symptomer, skal man reagere, som om man er smittet, siger han.

Ifølge den gældende procedure på tidspunktet var der ikke nogen opsporing af personer, han havde været i kontakt med, oplyser han.

Han arbejder i den nærmeste fremtid hjemme og vil følge retningslinjerne om at blive der, indtil symptomerne er væk. Herefter vil han vente yderligere 48 timer.

Christiansborg tager forholdsregler

Mette Hjermind Dencker, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, har tidligere oplyst, at hun er gået i hjemmekarantæne, fordi hun muligvis var smittet.

Lægen ville ikke teste hende, skrev hun på Twitter for en uge siden.

På Christiansborg er der taget flere forholdsregler mod spredningen af coronavirus.

Alle udvalgsmøder, samråd og arrangementer er aflyst. Samtidig bliver antallet af folketingsmedlemmer, der er i Folketingssalen på samme tid, stærkt begrænset.

Til pressemøder i Statsministeriet må hvert medie kun sende én journalist.

Undgå coronavirus

Der er flere ting, du kan gøre brug af som præventive midler for at mindske risikoen for at blive smittet med virussen.

WHO opfordrer alle til at vaske hænder grundigt både med vand og sæbe, men også med desinficerende midler. Når du nyser eller hoster, skal du holde dig for munden eller næsen med albuen eller papir, derefter skal du smide papiret væk og vaske hænder. 

Fakta

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

For at undgå smitten skal du holde dig fra personer, der har feber eller hoster. Hvis du selv oplever feber, hoste eller besværet vejtrækning, der kan være symptomer på coronavirus 2019-nCoV, skal du søge læge.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu