Sygehuse er propfyldte landet over

21. februar 2013 07:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sygehuse er propfyldte landet over
Billede mangler

Patienter, der ligger på gangene eller er stuvet sammen på stuerne, er et problem på mange af landets sygehuse, skriver Jyllands-Posten.

 

En rundspørge, som avisen har foretaget til regionerne, viser, at hver tredje af de medicinske afdelinger i fjor havde en gennemsnitsbelægning på over 100 procent året igennem.

»Det er meget alarmerende. Overbelægning er jo tydeligvis ikke kun et sæsonproblem om vinteren, når belægningen er over 100 procent på årsbasis, og der er ikke udsigt til en løsning foreløbig,« siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til Jyllands-Posten.

Dansk Sygeplejeråd genkender billedet, og formand Grete Christensen mener, at problemerne er endnu større, end tallene umiddelbart viser.

»Vi er chokerede over, at det står så grelt til, og at det har været så voldsomt i en så lang periode. Rundspørgen gør det tydeligt, at overbelægning er blevet hverdag og ikke kun handler om en influenzaepidemi,« siger hun til Jyllands-Posten.

Grete Christensen henviser til en undersøgelse fra Sygeplejerådet, som viser, at 43 procent af de adspurgte sygeplejerske på de medicinske afdelinger var vidne til patienter på gange eller i opholdsrum inden for en uge i december.

Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen har formuleret en hjælpepakke mod overbelægning, hvor organisationerne blandt andet foreslår at stoppe nedlægningen medicinske senge, som der er forsvundet over 1.000 af siden 2007.

Politiken skrev mandag, at der fra 2007 til 2011 er der blevet langt færre sengepladser på landets sygehuse, fordi antallet af sengepladser på de medicinske afdelinger i samme periode ifølge tal fra Sundhedsministeriet er blevet markant reduceret.

Sygehussammenlægninger og effektiviseringer i sundhedsvæsenet har betydet, at det samlede antal sengepladser er faldet fra 7.362 i 2007 til 6.275 i 2011.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu