Sygeplejersker melder pas på arbejdsulykker

31. maj 2012 13:51 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sygeplejersker melder pas på arbejdsulykker
Billede mangler

Antallet af arbejdsulykker, som ikke bliver indberettet til Arbejdsskadestyrelsen er for højt.
Ifølge en undersøgelse udarbejdet for LO af Arbejdsmedicinsk Klinik og Ulykkes Analyse Gruppen undlader arbejdsgiverne at anmelde op imod 75 procent af alle arbejdsulykker.
LO foreslår, at landets skadestuer og praktiserende læger skal stå for indberetningen af arbejdsulykker, men den er sygeplejerskerne ikke med på.
– Det er en dårlig idé. Vi synes, at pligten til at indberette arbejdsulykker skal ligge hos arbejdsgiveren. Det er dem, der har ansvaret. Hvis de ikke kan finde ud af det, så må man stramme sanktionerne over for dem, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg til Newspaq.
Ifølge sygeplejerskerne vil en indberetningspligt give yderligere administrativt arbejde, som man ikke kan håndtere i en stresset hverdag.
– Sygeplejersker og andre ansatte på skadestuer skal selvfølgelig være opmærksomme på, om patienten har været ude for en arbejdsulykke, men de skal ikke indberette. Det har de slet ikke ekspertisen til, og det vil også blive alt for bureaukratisk, mener næstformanden.
De praktiserende lægers formand, Henrik Dibbern, ser også med forbehold på forslaget fra LO.
– Opgaven er yderst relevant, men vi har mange indberetninger, så vi må snart prioritere, siger han til Politiken.
LO’s næstformand Lizette Risgaard ærgrer sig over udmeldingerne.
– Alle har en travl hverdag, og jeg ønsker ikke at indgå i et spil sorteper om, hvem der skal varetage hvilke opgaver, men det her er et samfundsansvar, og det må vi løse, siger Lizette Risgaard.
Hun vil nu inddrage politikerne på Christiansborg, i regionerne og kommunerne for at løse problemet, og afviser ikke, at det bør gøres lovpligtigt for sundhedspersonalet at indberette arbejdsulykkerne.
Arbejdsgiverne – som har ansvaret for indberetningen i dag – mener også, at læger og sygeplejersker bør hjælpe til med indberetningen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu