Sygeplejersker sexchikaneres af patienter

25. januar 2013 08:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sygeplejersker sexchikaneres af patienter
Billede mangler

Antallet af sygeplejersker, der føler sig seksuelt krænket af patienter, er fordoblet på 10 år.

 

Og problemets omfang overrasker i Dansk Sygeplejeråd.

– Det er gået op for os gennem denne her analyse, at det er et meget tabuiseret emne. Det er simpelthen ikke noget, man taler om, når man bliver udsat for det, siger næstformand Dorte Steenberg til Berlingske Nyhedsbureau.

– I modsætning til, når vi normalt taler om sexchikane, som kan være fra chefer eller kollegaer, er det her jo fra patienter. Derfor er det noget, der går meget tæt på den enkelte, både personligt og også fagligt. Derfor er det noget, de sygeplejersker, der bliver udsat for det, går alene med, siger hun.

Det er især unge sygeplejersker under 30 år, der bliver udsat for sexchikane fra patienter, viser analysen. Men fællestillidsrepræsentanterne på hospitalerne i Hvidovre, Bispebjerg og Aarhus fortæller alle ifølge fagbladet Sygeplejersken, at sådanne sager er noget, de stort set aldrig hører om.

I Dansk Sygeplejeråd har man således ikke noget bud på, hvorfor tallet er steget – men der er behov for, at der bliver taget hånd om det, lyder det fra Dorte Steenberg, der efterlyser politikker på området:

– Først og fremmest mener vi, at denne her undersøgelse bør føre til, at man på arbejdspladserne tager emnet op, altså at ledelserne på hospitalerne og i kommunerne skaber en meget større åbenhed om, at det er et problem i dagligdagen, og at det ikke er noget, man skal gå alene med, siger hun.

Ifølge analysen er sygeplejersker i psykiatrien overrepræsenterede blandt de, der oplever at blive udsat for sexchikane.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu