ANNONCE

Diabetesplan skal sikre færre syge og bedre behandling

14. november 2017 13:03 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Diabetesforeningen kalder ny handlingsplan, der skal styrke indsatsen mod diabetes, for den bedste nogensinde.

Kender du de forskellige symptomer på diabetes?

Læs med her og bliv klogere.

Stigende problem

Diabetes er et stigende problem i Danmark. Siden 1997 er antallet af folk med en diagnose på den kroniske sygdom fordoblet til omkring 250.000 danskere, og sygdommen dræber årligt over 1300 mennesker. Måske går du endda rundt med diabetes uden at vide det?

I galleriet over artiklen kan du se symptomer på diabetes.

Nu skal ny national handlingsplan skal styrke indsatsen mod sygdommen.

Det er Sundhedsministeriet, der har udarbejdet handlingsplanen på 65 millioner kroner. Den strækker sig fra i dag og frem til 2020.

– Handlingsplanen starter med det samme, og derfor vil der også ske en udmøntning af en række af midlerne nu. Hvis vi taler glukosemålere til børn og unge og bedre behandling, så har regionerne forpligtet sig til at begynde udrulningerne nu, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Mål uden at stikke

En glukosemåler er et apparat til at måle blodsukkeret uden at stikke sig i fingeren. De har tidligere været et stridspunkt, fordi kommunerne og regionerne ikke har kunnet blive enige om, hvem der skal udlevere dem.

Men med den nye plan vil alle der for første gang får konstateret diabetes få stillet en glukosemåler til rådighed med det samme.

Handlingsplanen er en aftale mellem regeringen og resten af de såkaldte satspuljepartier, der, bortset fra Enhedslisten, omfatter alle partierne på Christiansborg.

Fakta

2017 handlingsplan diabetes

* I kommunerne skal implementeres 11 forebyggelsespakker med værktøjer, som oplyser om risikoen ved diabetes. Pakkerne opdateres med den nyeste viden i 2018. Der er afsat 1,5 millioner til forebyggelse.

* 2,5 millioner skal bruges på at oplyse kommunalt ansatte, der er i kontakt med borgere, som har høj risiko for at udvikle diabetes.

* Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen inviterer i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet blandt andet Landbrug & Fødevarer og Diabetesforeningen til samarbejde om sunde fødevarer.

Som en del af partnerskabet gennemføres en informationskampagne til en million kroner.

* 1,5 millioner kroner afsættes til mere rådgivning til familier med et barn med diabetes.

* 15 millioner kroner skal betale for at udbrede glukosemålere til børn og unge op til 18 år. Gruppen af børn vil alle tilbydes en glukosemåler.

* Planen skal sikre mere sammenhængende behandling, blandt andet ved at kontrolbesøg samles på ét sted på én dag.

* Handlingsplanen løber fra 2017 til 2020.

Kilde: Sundhedsministeriet.

Ud over at sikre bedre udstyr til brugerne, skal handlingsplanen også forbedre forebyggelsen af sygdommen, gøre behandlingen mere individuel, og så skal sygdommen også kunne opdages tidligere.

Glæde hos Diabetesforeningen

Hos Diabetesforeningen hilser man den nye handlingsplan velkommen.

– Det er en god dag for alle med diabetes i Danmark med den meget brede opbakning til en bedre indsats på diabetesområdet. Vi står midt i en gigantisk udfordring, og vi er meget glade for, at politikerne har lyttet til Diabetesforeningen og nu tager nogle helt nødvendige skridt til at gøre det bedre for de mange danskere med diabetes og deres familier, oplyser administrerende direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard, på foreningens hjemmeside.

Han oplyser videre, at Danmark om kun 12 år forventes at have 430.000 danskere med diagnosen type 2-diabetes.

Derfor er det vigtigt at kende symptomer på diabetes. Så kan du komme i behandling med det samme.

Hver år dør der 1300 personer i Danmark af sygdommen.

I galleriet kan du se symptomer på diabetes. Klik dig igennem – og kig på dig selv.

Fakta

Fakta om diabetes

* Diabetes er en kronisk stofskiftesygdom, hvor patienten har kronisk forhøjet blodsukker.

* Type 1-diabetes udvikler sig af sig selv, mens type 2-diabetes ofte skyldes livsstil.

* Antallet af diabetikere er fordoblet siden 1997 til 250.000. Stigningen i diabetes-tilfælde skyldes en kombination af det stigende antal overvægtige danskere, en ældre befolkning, længere overlevelse på grund af bedre behandling og tidligere diagnostik af diabetes.

* Hvert år dør omkring 1300 danskere af sygdommen. Det svarer til tre procent af alle dødsfald i Danmark.

* Sundhedsministeriet vurderer, at det hvert år koster det danske samfund cirka 32 milliarder kroner til blandt andet behandling, pleje og tabt produktion.

* I 1994 og 2003 blev der også vedtaget en national diabeteshandlingsplan.

Kilde: Sundhedsministeriet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu