Syrisk borgerkrig ikke nok til asyl i Danmark

26. juni 2012 05:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Syrisk borgerkrig ikke nok til asyl i Danmark
Billede mangler

FN kalder det en borgerkrig. Og hver dag er der nye rapporter om talrige omkomne i Syrien – en FN-observatør taler om »den værste« brug af vold, han har set.
Samtidig har Flygtningenævnet i Danmark afvist at ændre praksis over for syriske asylansøgere. Det fremgår af et svar til Dansk Flygtningehjælp, der havde bedt nævnet om at genoverveje sagen.
Omvendt mener både de svenske og norske myndigheder nu, at den generelle situation i Syrien er så alvorlig, at syrere alene af den grund kan få asyl.
Den beslutning har de to andre nordiske lande truffet i lyset af en principiel dom fra Menneskerettighedsdomstolen. Det skriver Dagbladet Information.
I et notat af 15. juni skriver retschefen i Migrationsverket i Sverige, Mikael Ribbenvik:
»Som følge af den aktuelle nuværende situation af generel vold i Syrien (…) bør kriterierne for alternativt beskyttelsesbehov (…) i øjeblikket i almindelighed være opfyldt.«
De syrere, der herefter får asyl efter det såkaldte ‘alternative beskyttelsesbehov’, får midlertidigt ophold i tre år, skriver retchefen videre.
Som Information tidligere har skrevet, har Utlendingsdirektoratet (UDI) i Norge vurderet, at »så længe forholdene i Syrien er som i dag, antager vi, at de fleste, som kun anfører den generelle situation i landet (som asylmotiv, red.), vil blive anset for at opfylde betingelserne« for at få asyl.
Vurderingen kom i forbindelse med et forslag til Justitsministeriet om at genoptage sagsbehandlingen af syriske asylsager. Nu har ministeriet i Norge godkendt forslaget, og UDI har genoptaget sagsbehandlingen.
Selv om mange syrere i øjeblikket får asyl i Danmark, får nogle også afslag og bliver bedt om at rejse tilbage til Syrien.
Det fik i maj Dansk Flygtningehjælp til at appellere til Flygtningenævnet om at give asyl til afviste syrere med henvisning til »den generelle menneskeretslige og sikkerhedsmæssige situation i landet«. Flygtningenævnet har sat tvangsudsendelser i bero, netop med henvisning til situationen i Syrien, og derfor mener Dansk Flygtningehjælp, at betingelserne for opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 2 må være opfyldt.
Nu har Flygtningenævnet drøftet henvendelsen. Modsat de svenske og norske myndigheder mener Flygtningenævnet ikke, »situationen i Syrien på nuværende tidspunkt har antaget en sådan karakter«, at syrere kan få ophold »alene med henvisning til den generelle situation i landet,« som nævnet skriver i et svar til Dansk Flygtningehjælp.
Den afgørelse skuffer asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.
»De argumenterer ikke for, hvorfor det ikke er tilfældet,« siger hun til Information.
Det samme siger adjunkt, ph.d. i flygtningeret ved Aalborg Universitet Jesper Lindholm.
»Flygtningenævnet har haft en konkret anledning til at tage stilling til situationen. Det kunne have beskrevet klart, hvilke kriterier det anlægger for at give afslag, men samtidig ikke vil sende syrere tilbage til Syrien, men det gør det ikke.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu