ANNONCE

Syriske børn tegner deres egen død

27. juli 2012 10:19 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Syriske børn tegner deres egen død
Billede mangler

De klamrer sig til deres mødres skørter, tegner sig selv som døde, holder op med at tale og tisser i sengen hver nat.
Tusindvis af flygtningebørn fra Syrien går rundt med blodige billeder af død og ødelæggelse, som de reagerer voldsomt på.
Men nu får 2.500 af dem hjælp fra Red Barnet, der sætter seks millioner kroner af til at støtte børnene i den nyåbnede flygtningelejr Za’atri i nabolandet Jordan.
Pengene er øremærket til bearbejdelse af traumerne og til legefaciliteter og skoleundervisning, fortæller Zara Sejberg, der er psykosocial rådgiver i Red Barnet og netop hjemvendt fra Libanon og Jordan.
– Vi opretter fem forskellige centre, hvor børnene kan lege, hvor de kan få uformel uddannelse, lektiehjælp og krisehjælp. De aktiviteter, vi har, støtter dem i at bearbejde de voldelige oplevelser, de har haft. De har måske oplevet naboer, andre børn eller familiemedlemmer blive dræbt. Og så er de også meget pressede af deres stressede forældre, siger hun.
Efter den seneste uges eskalering af konflikten i Syrien er strømmen af flygtninge til nabolandene vokset hurtigt.
UNHCR, FN’s Flygtningehøjkommissariat vurderer, at i gennemsnit 500 syrere krydser grænsen til Jordan hver dag. Tre fjerdedele er børn og kvinder.
Flugten og deres midlertidige vilkår gør også børnene endnu mere sårbare overfor udnyttelse, sygdomme og skadeligt børnearbejde. Og nogle af dem har også været udsat for seksuelle overgreb.
Red Barnet driver i forvejen otte beskyttede områder for børn og unge i de jordanske grænsebyer Ramtha og Mafraq. I Nord- og Østlibanon driver Red Barnet ni beskyttede områder for børn, og der er flere på vej.
– De har mulighed for at komme over det og få det bedre. Men de skal støttes i at komme videre og forstå de ting, de har oplevet. Men det er også vigtigt at havei fokus på hele familien. I Libanon har jeg for eksempel trænet Red Barnets personale i også at støtte forældrene. De har meget svært ved at betale leveomkostninger og husleje. Og det går tid ud over børnene, siger Zara Sejberg.
Konflikten i Syrien har nu varet i omkring 17 måneder og har ifølge FN kostet mindst 10.000 mennesker livet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu