Syriske oprørere tager provins-guvernør til fange

5. marts 2013 17:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Syriske oprørere tager provins-guvernør til fange
Billede mangler

SYRIEN: Oprørerne i Syrien kan stå foran en afgørende sejr i provinshovedstaden Raqqa, som de hævder, at have indtaget mandag.

 

TV-billeder med jubelscener fra byen er allerede gået verden rundt, her kan man blandt andet se indbyggerne vælte en statue af den nuværende præsidents afdøde far, Hafez al-Assad, som har fået et tov om halsen. Efterfølgende hoppede flere indbyggere op på statuen, som de slog med deres sko.

Amatørvideoer på internettet viser Raqqas guvernør, den regeringstro Hassan Jalili, samt generalsekretæren fra det regerende Baath-parti i provinsen, Suleiman Suleiman, omgivet af bevæbnede mænd, der jubler over deres sejr, oplyser BBC.

I en af videoerne råber mændene »Allahu Akbar« (gud er stor, red.), mens en stemme i en anden video, taler til de to mænd og siger, »det eneste, vi ønsker, er at slippe af med regimet«.

Indtagelsen af provinshovedstaden er tirsdag eftermiddag ikke blevet bekræftet af uafhængige kilder, men ifølge nyhedsbureauet Reuters svarer styret tilbage med luftangreb.

»Centrum af byen bliver bombarderet af krigsfly. Jeg har talt 60 raketter,« siger en unavngiven indbygger i Raqqa og tilføjer, at byens hospitaler har opfordret folk i området til at møde ind og donere blod til det store antal sårede.

Hvor mange sårede og eventuelle dræbte, der er tale om, er endnu uvidst, men tirsdag eftermiddag blev der fortsat rapporteret om spredte kampe i byen.

Talsmanden fra den regeringskritiske overvågningsenhed The Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdul-Rahman, siger til BBC, at en del af Raqqa stadig kontrolleres af regeringen. The Syrian Observatory for Human Rights betegner samtidig tilfangetagelsen af Hassan Jalili som oprørernes hidtil største fangst blandt regimets repræsentanter.

Den London-baserede overvågningsorganisation har fået oplysninger om, at militante islamister fra bevægelsen al-Nusra Fronten har deltaget i kampene mod regeringsstyrkerne i Raqqa, hvor der er frygt for, at styret nu vil rette ballistiske missiler mod byen og dens indbyggere.

Under det næsten to år lange oprør i Syrien har hundredtusindvis af syrere søgt tilflugt i Raqqa, det ligger i den nordlige del af landet.

Ifølge Reuters har en gruppe indbyggere i byen opfordret oprørerne til at holde sig væk af frygt for, at deres kamphandlinger ville ramme et stort antal uskyldige civile.

Hvis oprørerne formår at holde fast i indtagelsen af Raqqa, kan det ifølge BBC blive deres hidtil største sejr til dato under oprøret, som begyndte i 2011 i kølvandet på Det Arabiske Forår i andre dele af regionen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu