Syriske oprørere udnævner politisk leder i marts

22. februar 2013 20:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Syriske oprørere udnævner politisk leder i marts
Billede mangler

SYRIEN: I de næsten to år oprøret i Syrien har stået på, har der ikke været nogen politiske ledelse i de områder, som oprørerne har taget kontrollen over.

 

Ifølge Reuters ønsker oppositionskoalitionen Syriens Nationale Koalition nu at lave om på det, og derfor er et møde i Istanbul blevet fastsat til 2. marts. Her skal oppositionen udnævne en »premierminister«, som skal lede en lokal regeringskoalition, der fremover vil diktere reglerne i oprørernes områder.

En kilde i koalitionen fortæller, at mødet i Istanbul blev planlagt efter et kompromis mellem en blok med blandt andet Det Muslimske Broderskab og andre koalitionsmedlemmer, som går ind for en hurtig regeringsdannelse, da parterne mødtes i Cairo torsdag og fredag.

Den manglende ledelse på politisk niveau har været en tydelig svaghed hos præsident Bashar al-Assads fjender. Særligt fordi oppositionen har så lidt kontrol med de islamistiske brigader, som også er begyndt at vinde frem.

»Man har en situation, som udvikler sig, hvor kaos regerer i de befriede områder, mens der de fleste steder fortsat er benzin, elektricitet og basale fornødenheder i de Assad-styrede områder,« lyder det fra en diplomat med forbindelse til oppositionen.

»Hvis den situation fortsætter som nu, vil støtten til oppositionen svinde, og de kan tabe krigen,« tilføjer han ifølge Reuters.

Positivt bliver det heller ikke, når kilder i oppositionen vurderer omkostningerne for en lokal regering i de oprørskontrollerede områder. Det vil ifølge deres beregninger koste en million dollar i måneden, knap 5,7 millioner kroner. Og koalitionen har ikke den finansielle opbakning, lyder det fra kilderne ifølge Reuters.

Forhandlingerne blandt oppositionen i Cairo stod på samtidig med, at et raketangreb ramte den østlige del af den historiske by Aleppo. 12 blev dræbt, og mange familier er blevet spærret inde i ruinerne af deres huse, beretter aktivister fra byen.

Videooptagelser fra flere aktivister viser brændende bygninger og folk, der bærer sårede ud i biler for at køre dem til hospitalet.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights skete der tre eksplosioner, og dødstallet kan meget vel stige.

Tirsdag i denne uge dræbte et missil af samme type mindst 20 i det oprørskontrollerede kvarter Jabal Badro, som også ligger i Aleppo.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu