ANNONCE

Syv køretøjer beslaglagt – og 9000 bøder

28. april 2021 22:14 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Politiet havde landet over fokus på hastighedsoverskridelser i uge 16

Syv køretøjer beslaglagt - og 9000 bøder
Politiet i Danmark havde i uge 16 en målrettet indsats mod fartsyndere. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Knap 9.000 bilister kan nu se frem til en bøde, mens syv bilister kørte så hurtigt, at deres køretøjer blev beslaglagt på stedet.

Det oplyser Rigspolitiet.

I perioden fra mandag den 19. april til søndag den 25. april 2021 gennemførte dansk politi målrettede indsatser mod hastighedsoverskridelser i trafikken.

Indsatserne var koordineret på europæisk plan i regi af Roadpol.

Ved de målrettede hastighedskontroller blev der konstateret 8.771 hastighedsoverskridelser.

Fakta

Resultat af fartkontroller uge 16, 2021

• Knap 3500 overskridelser af den generelle hastighed i byerne
• Mere end 1400 overskridelser af den generelle hastighed på landeveje og motorveje
• Lidt over 3400 overskred den skiltede hastighed på vejene, blandt andet hvor hastigheden var nedsat på grund af vejarbejder

Kilde: Rigspolitiet

– Ugens kontroller viser, at der stadig er for mange bilister, der kører for hurtigt og dermed udsætter sig selv og andre for fare. Farten dræber og er stadig et problem for trafiksikkerheden, og kræver derfor politiets fortsatte opmærksomhed. Når hastigheden sættes i vejret øges både den strækning, som bilen kører inden føreren reagerer, og bilens bremselængde. Der er således en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I forbindelse med kontrollerne i uge 16 stoppede politiet også en række bilister, der kørte så hurtigt, at der var grundlag for at beslaglægge deres køretøjer:

– I løbet af kontrolugen har vi i alt beslaglagt syv køretøjer, som alene relaterer sig til for høj hastighed. Tre af køretøjerne deltog i ulovligt gaderace, mens de resterende fire blev ført med enten en 100 procents overskridelse eller mere end 200 kilometer i timen. Den hurtigste kørte over 230 kilometer i timen, hvilket er fuldstændig uacceptabelt, siger Christian Berthelsen.

Mere end 50 beslaglæggelser

De nye regler om såkaldt vanvidskørsel har betydet, at flere end 50 biler indtil nu er blevet beslaglagt.

I 28 ud af 53 tilfælde er køretøjet ejet af en anden end den bilist, der har siddet bag rattet og kørt vildt og farligt. Det viser tal fra Rigspolitiet.

Lovændringen har virket siden 31. marts. Og erfaringen er altså, at ganske mange bilejere må døje med konsekvensen af, hvad andre har gjort ude i trafikken.

Beslaglæggelsen sker straks og er et foreløbigt indgreb. Først ved en dom afgøres det, om ejeren endegyldigt må sige farvel til sin bil ved en konfiskation.

Stramningen fik en del advarsler med på vejen, da Folketinget forberedte loven.

For eksempel kaldte Landsforeningen af Forsvarsadvokater det “stærkt betænkeligt”, at uskyldige rammes. Måske kan det være i strid med menneskerettighedskonventionen, lød det.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu