Tænketank dumper Smedegaards løn-strategi

22. januar 2013 15:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Tænketank dumper Smedegaards løn-strategi
Billede mangler

Det er en dårlig strategi at lade danskerne gå ned i løn for at øge konkurrenceevnen, mener tænketanken Cevea. Mærsk-topchefen har skabt røre med sine udtalelser.

 

Nu retter også centrum-venstre-tænketanken Cevea en kritik mod de anbefalinger, som administrerende direktør i A.P. Møller-Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, fremlægger i Berlingske.

– Lønnedgang er dårlig strategi for et land som Danmark. Det kan være nødvendigt og fornuftigt på en enkelt arbejdsplads. Men for et samlet land vil det være et dårligt valg. Det er ikke en udviklings-, men en afviklingsstrategi, siger direktør i Cevea, Kristian Weise.

Den tidligere erhvervs- og økonomiminister, Brian Mikkelsen (K), er en af dem, der erklærer sig enig i Smedegaards strategi om, at især ikke-uddannede og lavtuddannede bør indstille sig på at gå ned i løn for at styrke dansk konkurrenceevne.

– Hvis vi ikke får kigget på lønniveauet i Danmark, vil vi miste endnu flere arbejdspladser, ikke bare til Kina og Indien, men også til Tyskland, Sverige og Polen, hvor det er væsentligt billigere at producere, siger den konservative erhvervsordfører.

Timingen i Brian Mikkelsens og Nils Smedegaard Andersens kommentarer »er noget mærkelig«, mener Cevea-direktøren.

– Vi har via de seneste overenskomster udjævnet lønforskelle og er således stærkt på vej til at indhente både Tyskland og Sverige. For nylig er det også kommet frem, at danske produktionsansatte reelt kun er 500 kroner dyrere om måneden end deres svenske kolleger. At tvinge lønnen endnu mere ned de næste 10 år vil skabe en ny gruppe af arbejdende fattige her i landet. Det er ikke en vinderstrategi, siger Kristian Weise.

Ifølge tænketanken er det i stedet investeringer, uddannelse, innovation og ny forskning, der skal øge den danske konkurrenceevne og produktivitet.

Den strategi matcher godt med Socialdemokraternes – især mere uddannelse.

– De lavtuddannede eller uuddannede skal tage sig en uddannelse eller en efteruddannelse, det er vores svar på udfordringerne, siger politisk ordfører Magnus Heunicke (S), der fastslår, at lønnen ikke skal ned, som Mærsk-direktøren anbefaler.

– Det er ikke nogen vej frem, det er en vej tilbage. Vi skal ikke have familier i Danmark, hvor far og mor har fuldtidsjob og ikke tjener nok til at forsørge deres børn, siger Magnus Heunicke.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), bliver ligefrem provokeret af udmeldingerne om lønnedgang for de lavest uddannede.

– Det virker noget frækt, hvis han (Nils Smedegaard Andersen, red.) mener, at de lavtlønnede skal betale for hele krisen. Det burde da være nogle af dem, der har tjent de store lønninger, som skal holde igen, siger Christian Juhl, der selv er tidligere specialarbejder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu