ANNONCE

Tænketank slår alarm – klimaet for alvor i fare

9. december 2011 06:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Tænketank slår alarm - klimaet for alvor i fare
Billede mangler

Jordklodens store klima-knuder er endnu langtfra løst efter forhandlingerne på COP17 i Sydafrika, som nu hastigt nærmer sig sin deadline.
 
Alverdens miljø- og klimaministre har i snart to uger diskuteret, hvordan man kan lave bindende internationale aftaler, der giver klimaet en hjælpende hånd.
 
Under COP15 i København i 2009 var det landenes statsledere, der var samlet.
 
Men da topmødet denne gang består af ledere på ministerniveau, kan det blive svært at forhandle de helt store aftaler på plads. Det vurderer den grønne tænketank Concito.
“Det betyder, at det bliver nogle meget tekniske forhandlinger. Man kan faktisk godt nå nogle delaftaler på skovområdet, hvor man kan lave aftaler om kompensation, så der ikke fældes så meget regnskov. Men det er svært at få noget plads, når ikke statslederne er til stede,” siger direktør i Concito Thomas Færgeman til Newspaq.
 
Han vurderer, at ministrene først skal præsentere forhandlingerne for statslederne, inden der kan laves bindende aftaler.
 
Især de store lande med USA i front er en knast.
 
“Det er umuligt at få USA til at gøre ret meget på det her område, fordi det amerikanske senat er så meget imod,” siger Thomas Færgeman. Han vurderer dog, at Kina måske kan imødekomme nogle af Europas krav om at begrænse udledningen af CO2.
 
COP17 kan blive et skridt hen imod en fremtidig aftale. En del mindre aftaler og teknikaliteter forhandles formentlig på plads i Sydafrika.
Og det er på høje tid, for om få år er det for sent for menneskeheden selv at stoppe klimaforandringerne.
 
“I den nyeste rapport fra Det Internationale Energi Agentur, der ikke kan betegnes som speciel grøn, vurderes det, at verden går ind i en selvforstærkende global opvarmning. Så kan det være ligegyldigt, hvad vi mennesker gør. Det er ikke jordens undergang, men det er slut med civilisationen som vi kender den i dag,” siger Thomas Færgeman.
 
COP15 blev afholdt i København i 2009. COP16 fandt sted i Cancun i Mexico sidste år.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu