ANNONCE

Tager konsekvensen af vaccinekaos

19. marts 2021 15:48 | Af: Massimo Grillo, ms@newsbreak.dk

Titusindvis af borgere skriver sig hver dag op til en lille håndfuld restvacciner. Derfor ændrer Region Syddanmark på tilmeldingssystemet

Tager konsekvensen af vaccinekaos
Region Syddanmark ændrer på tilmeldingerne, Nordjylland fortsætter, mens Midtjylland aldrig har opfordret alle borgere til at tilmelde sig ventelisterne til en restvaccine. (Foto: /Ritzau Scanpix)

Den kæmpestore interesse for at tilmelde sig ventelisten til en restvaccine fortsætter, så nu ændrer Region Syddanmark på at tilmeldingskriterierne.

Nu skal man skal være fyldt 70 år for at kunne skrive sig på listen. Er man under 70 år, kan man kun få plads på listen, hvis man har modtaget en invitation til vaccination.

Ændringen træder i kraft fra lørdag den 20. marts

Som Newsbreak.dk skrev i går, var der kun 13 borgere, ud af mere end 9000 tilmeldte, der fik en restvaccine i Region Syddanmark. På andendagen for tilbuddet i regionen blev det kun en my bedre: 16 ud af over 8000 tilmeldte fik en overskudsvaccine sidst på dagen.

– Vi er meget taknemmelige for den store interesse, der har været. Når vi indfører de her to kriterier, er det også et udtryk for rimelighed. Vi har haft en masse folk stående på den liste, som reelt ikke har haft en chance for at få en vaccine, fordi så mange inviterede og ældre har været på listen også. Det er ikke rimeligt, hvis de er blevet forledt til at tro, at de har mulighed for en restvaccine, når de reelt ikke har det. Der vil vi hellere, at forventningen matcher virkeligheden, udtaler koncerndirektør Kurt Espersen.

Fakta

Tilmeldte til restvaccine-venteliste

Region Syddanmark:

>>>>>>>Antal tilmeldte: >>>Fik restvaccine:

17. marts: 9284                                13

18. marts: 8229                                16

19. marts: 2790 (inden kl. 7.45).    ?

Region Nordjylland

>>>>>>>Antal tilmeldte: >>>>Fik restvaccine:

13. marts: ca. 5000                        ikke oplyst

14. marts: ca. 5000                        ikke oplyst

15. marts: ca. 5500                        ikke oplyst

16. marts: ca. 5500                        ikke oplyst

17. marts: ca. 11.650                     ikke oplyst

18. marts: ca 11.000                      ikke oplyst

Kilder: Region Syddanmark, Region Nordjylland

Region Syddanmark oplyser desuden, at tilbuddet om restvacciner forventes at bliver rullet ud til vaccinecentrene i hele regionen fra først i næste uge.

Ingen grund til at give tilbuddet til flere

I Region Midtjylland har man kørt med ventelister til restvacciner i 10 dage. Her har man fra starten skrevet på tilmeldingsblanketten, at kun “borgere med en invitation til at blive vaccineret” skal skrive sig ind på dagsventelisterne til en restvaccine.

– Sundhedsstyrelsen har prioriteret hvilke grupper, der skal tilbydes vaccination hvornår. Den prioritering følger vi så vidt muligt. Erfaringerne har vist, at køen af allerede inviterede borgere fint rækker til vores rest-vacciner. Derfor har vi endnu ikke behov for at udvide tilbuddet til flere borgere, siger koncerndirektør i Region Midtjylland til Newsbreak.dk.

De andre regioner oplever nu tusindvis af tilmeldinger til ganske, ganske få restvacciner. Var det den situation I forudså og gerne ville undgå?

– Efterspørgslen på en restvaccine er langt større end antallet af restvacciner til rådighed. Det gælder også hos os. Ventelisten er lavet for at sikre, at ingen vacciner går til spilde, siger Ole Thomsen.

Selv med en grovsortering på forhånd, så er det jo kun en lillebitte procentdel af de tilmeldte borgere, der rent faktisk får en vaccine. Det kan virke som ”stor ståhej for ingenting” – hvad tænker du om det?

– Vaccinestederne er glade for ventelisterne. Listerne gør det let at sikre, at overskydende vacciner ikke går til spilde. Velvilligheden til at møde til vaccination med kort varsel er stor blandt inviterede borgere. Hovedformålet, at undgå spild af vacciner, har vi indtil videre kunne opfylde alle steder, siger Ole Thomsen

Ingen ændringer i Nordjylland

Region Nordjylland har tilbudt restvacciner siden i lørdags. Især de sidste to dage er tilmeldingerne til ventelisten gået voldsomt i vejret og er mere end fordoblet i forhold til de første fire dage.

Alligevel har Region Nordjylland ingen planer om at ændre på kriterierne, og alle borgere uanset alder og uden invitation kan stadig tilmelde sig.

– Vi ser det som en fordel at have store tilkaldelister, så vi er sikre på at kunne anvende alt vaccinen, frem for at risikere at stå i en situation, hvor vacciner går til spilde, fordi vi ikke kan tilkalde borgere, der med kort varsel kan modtage og få gavn af vaccinen. Derfor har vi heller ingen planer om ændringer af setup for tilmelding til restvacciner. Samtidig er det selvfølgelig vigtigt med en forventningsafstemning med borgerne, for det er et fåtal af de mange tilmeldte, der i sidste ende kan være heldige at få tilbudt en vaccine, siger Jan Nybo, overlæge og chef for Region Nordjyllands Covid-19 test- og vaccinationsindsats til Newsbreak.dk

Region Nordjylland oplyser ingen præcise tal på antallet af tilbudte restvacciner, men understreger dog, at det ligger nogenlunde på samme niveau som i Region Syddanmark.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu