ANNONCE

Talte varmt om jøde-hærværk: Nu er han sigtet

13. november 2019 17:53 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Den ene af de to sigtede i sagen om hærværk målrettet jøder stod for få dage siden frem og talte varmt om det.

De to mænd, der er blevet sigtet for hærværk mod en jødisk gravplads i Randers, er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Det er konklusionen efter grundlovsforhøret ved Retten i Randers onsdag eftermiddag.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Begge nægter sig skyldige i sigtelsen om hærværk mod den jødiske gravplads, hvor 84 gravsten blev overhældt med maling, og flere af dem blev væltet.

Den ene af de to sigtede er Jacob Vullum Andersen, der er såkaldt redeleder i organisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse (kendt som Nordfront, red.). Han har tidligere udtalt sig positivt til TV2 Østjylland om hærværket på kirkegården i Randers.

– Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, og vi har forståelse for, at personer skaber opmærksomhed omkring dette fremmede, undergravende element i samfundet ved at gennemføre eksempelvis en klistermærkeaktion på årsdagen for Krystalnatten, skrev Jacob Vullum Andersen til TV2 Østjylland.

Nogle af beviserne

Grundlovsforhøret onsdag er blevet holdt for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning, men ved afsigelsen af kendelsen løftede dommeren lidt af sløret for, hvad sigtelsen bygger på.

Ifølge dommeren er der blandt andet fundet jakker og sko med pletter af grøn maling hos en af de sigtede. Desuden er der fundet maling og en pensel samt balloner med rester af maling.

Derudover lægger dommeren vægt på en sms-korrespondance mellem de to mænd. En korrespondance, der fandt sted mellem den 8. og den 9. november, og som netop omhandler maling.

– Fra organisationens side har der ikke været givet ordre om iværksættelse af disse aktioner. Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Modstandsbevægelsen, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke, lød det tidligere fra Nordfront.

Racisme-paragraffen

Det er ikke kun de jødiske gravsten, der er blevet skændet. Politiet mener også, at de to mænd har kastet sort og grøn maling på facaden af en bygning tilhørende Sparekassen Kronjylland.

Bygningen har en jødisk davidsstjerne på facaden.

Hærværket har samlet set udløst skader for cirka 100.000 kroner, fremgår det af sigtelsen.

Ud over hærværk er de to mænd sigtet efter straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf. Det er politiets opfattelse, at hærværket er begået for at nedværdige eller forhåne en bestemt befolkningsgruppe.

Hærværket på Østre Kirkegård kom til offentlighedens kendskab søndag 10. november. Natten mellem 9. og 10. november var 81-årsdagen for Krystalnatten i Nazityskland.

91 jøder blev dengang dræbt, op mod 200 synagoger blev sat i brand, og 7500 forretninger blev ifølge denstoredanske.dk ødelagt.

Betegnelsen Krystalnatten henviser til de store mængder af glas fra knuste butiksruder, der lå i natten og glimtede som krystaller.

Op til seks år

Dommeren mener, at de to mænd på fri fod ville kunne forpurre sagens opklaring. Endelig lægger dommeren vægt på, at de to mænd er sigtet for groft hærværk med en strafferamme på op til seks års fængsel.

Anklager Steffen Andersen, Østjyllands Politi, siger efter grundlovsforhøret til Ritzau, at de næste fire uger nu skal bruges på videre efterforskning af sagen.

Der skal blandt andet afhøres vidner og laves tekniske undersøgelser. Han kan ikke udelukke, at der vil ske flere anholdelser i sagen.

– Det er ikke til at sige. Det er det, efterforskningen skal afklare, siger Steffen Andersen.

De to sigtede har begge valgt at kære fængslingen til landsretten.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu