ANNONCE

Tandlægeskræk? Sådan får du styr på den

21. januar 2020 09:42 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Fire ud af ti danskere lider af tandlægeskræk, og hos mange bunder angsten i en dårlig oplevelse i barndommen. Med fem råd fra tandlægen kan du hjælpe dig selv – og dit barn – mod et liv i frygtens tegn.

Omkring 40 procent af danskerne har det svært med tandlægebesøg.

Sådan behøver det ikke være.

Det skriver tandlægekæden Godt Smil i en pressemeddelelse.

Se de gode råd i galleriet over artiklen.

Artiklen fortsætter under videoen


For 200 år siden var det smeden eller den omrejsende gøgler på scenen, der trak folks smertende tænder ud, og så sent som i 1940’erne var det i Danmark ganske almindeligt at få et gebis i konfirmationsgave.

Fakta

Tandlægeskræk

  • Det anslås, at cirka 40 procent af voksne danskere lider af tandlægeskræk i sværere eller mildere grad.
  • Omkring ti procent af voksne danskere er ekstremt bange for tandlægebehandling og undgår eller udsætter derfor behandling.
  • De værste tilfælde af tandlægeskræk skyldes for det meste dårlige oplevelser hos tandlægen som barn.
  • Tandlægeskræk kan resultere i ødelagte tænder, der både kan påvirke tyggeevne, udseende, samvittighed og selvværd.
  • Med de rigtige behandlingsmetoder vil de fleste mennesker med tandlægeskræk være i stand til at gå til tandlæge regelmæssigt.

Trods nutidens teknologi ser mange stadig tandlægebehandling som smertefuld, og cirka 40 procent af danskerne bliver ifølge Rod Moore, der er doktor i odontologi på Aarhus Universitet, nervøse, bange eller slet og ret skrækslagne, hvis der er udsigt til et besøg hos tandlægen.

Undgår eller udsætter

Mens 30 procent har det i mildere former, lider ti procent af den voksne befolkning af tandlægeskræk i så svær en grad, at de enten undgår eller udsætter behandling som følge heraf.

En doktorafhandling af Rod Moore dokumenterer, at de fleste tilfælde af fobisk angst for tandbehandling skyldes dårlige oplevelser ved tandlægen – navnlig i barneårene.

– Dem, der har den værste angstform, og som undgår tandlægen i årevis, har i cirka 80 procent af tilfældene haft en dårlig oplevelse i forbindelse med en tandlægebehandling, inden de fyldte 12 år. En anerkendende pædagogisk tilgang er vejen frem, og det er heldigvis mit indtryk, at tandlæger i dag er blevet mere opmærksomme på og bedre til at håndtere tandlægeskræk end tidligere, fortæller Rod Moore.

Øget fokus på tandlægeskræk

Der er dog stor opmærksomhed på problemet.

– Angsten stammer ofte fra tidligere dårlige oplevelser hos tandlægen, og den bunder tit i en dårlig relation til en tandlæge frem for frygt for den konkrete behandling. En håndfuld gode råd kan dog hjælpe rigtig mange mennesker til en bedre oplevelse, siger Lea Borre, der er tandlæge hos Godt Smil i Aarhus.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu