Taskforce skal hjælpe nødlidende landmænd

25. februar 2013 13:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Taskforce skal hjælpe nødlidende landmænd
Billede mangler

Landbruget nedsætter nu en taskforce, der skal komme med forslag til, hvordan erhvervet kommer ud af dets dødvande.

 

Ifølge en ny analyse fra Videncentret for Landbrug står hver fjerde danske landmand til at miste indtjeningen, hvis EUs landbrugsstøtte som ventet reduceres og omfordeles. Værst går det ud over kvægbrugerne, der har fået mest i støtte og risikerer at blive beskåret med op til 40 procent i forhold til den støtte, de fik i 2011. Kombineret med en høj gældsprocent hos mange udgør det en farlig cocktail.

»Vi har brug for noget ny energi og for at nogle af landets skarpeste hjerner kigger på, hvordan vi kan komme videre,« siger direktør i kvæg-sektionen af Videnscentret for Landbrug, Gitte Grønbæk.

Den nye taskforce, der består af repræsentanter fra fødevarevirksomheder, rådgivningen, forskningsverdenen og den finansielle sektor, skal komme med anbefalinger, der kan pege på muligheder for truede bedrifter, samt forslag til, hvordan man kan styrke kvægbrugets udviklingsmuligheder.

Omfordelingen af landbrugsstøtten skal ske i kølvandet på de seneste forhandlinger om EUs budgetter.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) sagde søndag til Berlingske Nyhedsbureau, at hun er opmærksom på, at især mælkeproducenterne bliver hårdt ramt af omlægningen af EUs landbrugsstøtte. Hun har bebudet, at hun vil arbejde for en løsning, hvor de danske mælkeproducenter rammes knap så hårdt og kun mister fire-seks procent af støtten. En model, der også støttes af det irske formandskab for EU.

Men danske mælkeproducenter er også udfordret af den økonomiske krise, der har presset priserne på mælk. Samtidig har nye miljøregler for inventar i erhvervet betydet nye investeringer og dermed en øget gæld for mælkeproducenterne.

»De yngste og de dygtigste mælkeproducenter er fuldstændig låst, fordi de har for høj gældsprocent. Og det er ellers i denne gruppe, at der både er energi, kompetencer og lyst til at udvikle den danske råvareproduktion,« siger hun.

Resultaterne af taskforce-arbejdet ventes fremlagt til maj.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu