ANNONCE

Telefejl er endnu værre end antaget

27. september 2019 05:56 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Der er kilometerstore fejl i telemasters placering, som politiet bruger til at fastslå mistænktes færden. Jorden ryster under straffesagsprocessen, siger forsker.

Telefejl er endnu værre end antaget
Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I sidste måned kom det frem, at telemasters placering har været registreret forkert i politiets it-system.

Men de fejl viser sig nu at være en bagatel i forhold til de unøjagtigheder, der optræder i teleselskabernes egen registrering af deres master. Det skriver Politiken fredag.

Eksempelvis befinder en telemast fra Telia og Telenor sig ifølge de oplyste koordinater i østjyske Hornsyld, men mastens adresse fortæller, at den står i vestjyske Vejers Strand – 109 kilometer derfra.

– Det er skræmmende, at I har fundet så mange og store fejl i registreringen af masternes placering, siger teleanalytiker Torben Rune, der jævnligt bruges i retssager som ekspertvidne i teleoplysninger til Politiken.

Mere end en kilometer

Politiken har trukket data om alle telemasters placering ud fra Energistyrelsens såkaldte mastedatabase.

Artiklen fortsætter under videoen

Undersøgelsen, som er foretaget af Politiken Analyse, viser et væsentligt omfang af fejl i de registrerede adresser og de oplyste geografiske koordinater. I 25 tilfælde er der over en kilometer mellem mastens adresse og koordinaterne.

Politi og anklagemyndighed bruger telemasters placeringer som led i at bevise, hvor en mistænkt har befundet sig. 18. august suspenderede Rigsadvokaten enhver brug af telebeviser ved domstolene, da man fandt ud af, at telemasterne i politiets it-system var registreret op mod 220 meter væk fra deres reelle placering.

Større fejl

Eksperter ser med bekymring på, at fejlene nu viser sig at være større og mere grundlæggende.

– Fejlkilden kan jo være opstået fra dag et, hvor masten blev stillet op og registreret, uden at nogen siden har opdaget det, siger Torben Rune.

– Efter Politikens fund må vi konstatere, at der er sket reelle indtastningsfejl af adresser, og vi må også konstatere, at der er fejl i nogle koordinater, som ikke er præcise. I et vist, om end begrænset omfang er fejl og unøjagtigheder gået igen i de data, der er tilgået politiet, siger Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien.

Rigspolitiet skriver til Politiken, at man længe har vidst, at der kan være fejl i registreringen af masternes placering.

Alvorlig sag

Politiken har bedt om en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til, at fejlene i masteoplysningerne består, selv om Rigspolitiet har kendt til dem i flere år. Det svarer han ikke på.

I en mail skriver han: “Teledatasagen er en meget alvorlig sag, og jeg har derfor bedt myndighederne om at redegøre for alle relevante forhold i sagen. Jeg ser frem til at modtage redegørelsen inden længe“.

Kilde: Politiken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu