Tennis dopingtester for lidt

12. marts 2013 19:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Tennis dopingtester for lidt
Billede mangler

International tennis har i stigende grad fået ry for at være inficeret af doping uden at man egentlig har ret mange sager, som bekræfter billedet af en sport, hvor steroider og bloddoping florerer på topplan.

 

Erfarne spillere som Andy Murray og Roger Federer har efterspurgt et styrket testprogram. Og det ønske honorerer Det internationale Tennisforbund (ITF) inden længe ved at indføre et såkaldt biologisk pas med inspiration fra cykelsportens omfattende kontrolapparat.

Ifølge den amerikanske anti doping ekspert er det biologiske pas, hvor man via blod- og urinprøver etablerer fysiologiske nøgledata for hver enkelt spiller, dog så tids- og ressourcekrævende, at tennis gør klogt i bare at teste meget mere efter det gammelkendte mønster.

– Det er altid hårdt at skulle kritisere, når nogen gør sig umage for at gøre det rigtige. Men hvis man kun tager to skridt, hvor 100 er nødvendige, virker det ikke. Hvis man begyndte (med det biologiske pas, red.) og testede top 100 fem gange om året, ville det være ok. Men tennis har enten ikke råd eller vil ikke. Og hvis ikke man gør det i den målestok, kommer det ikke til at virke, siger Caitlin i et interview med avisen The Guardian.

– Tennis ville være bedre tjent med at teste mere på den måde, de hidtil har gjort end at forsøge med det biologiske pas. Man kan begynde med at fordoble eller tredoble antallet af urintest i stedet for at indføre det biologiske pas, som kræver data indsamlet over fire-fem år for at fungere, mener Caitlin.

Den hvide sports mangelfulde dopingkontrol har længe været et kritikpunkt. Og ikke uden grund.

I september sidste år måtte ITF således udstede et forbud blandt flere topspillere, som havde indforskrevet sig som kunder hos den spanske idrætsmediciner Garcia del Moral, der har været indblandet i dopingaffærer med cykelryttere i sigtekornet.

Ifølge den velunderrettede blogger tennishasasteroidproblem.com skulle det blandt andet dreje sig om Dinara Safina og Sarah Errani og samme kilde påpeger, at stribevis af topspillere hvert år lader hånd om den ellers lempelige dopingkontrol.

Den tidligere franske topspiller Yannick Noah gik mere kontant til værks, da han i en kommentar mistænkeliggjorde især de spanske spillere for at have adgang til “trylledrik”.

– Hvad skal vi gøre, hvis vi ikke har samme adgang til denne magiske drik, spurgte Noah.

Igennem de seneste seks-syv år, er antallet af test i toptennis faldet markant med op imod en tredjedel og det samlede budget hos ITF var i 2009 under en fjerdedel af de midler Den internationale Cykle Union med god grund brugte på at dæmme op for præstationsfremmende stoffer. 

Ikke alle i toptennis hilser dog den øgede dopingkontrol velkommen. Søstrene Serena og Venus Williams har ved flere lejligheder beklaget sig over, at man i det hele taget skulle bekymre sig om det whereabouts system, der er grundlaget for dopingkontroller udenfor konkurrence i mange andre sportsgrene.

 

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu