ANNONCE

Terrordømte brødre bag millionsvindel

6. december 2020 13:15 | Af: Newsbreak.dk

Eksperter kritiserer PET for, at brødrene ikke er blevet afbrudt i svindlen tidligere.

Terrordømte brødre bag millionsvindel
Brødrene har været involveret i sager om svindel med Nemid for enorme beløb. Foto: Scanpix

(Citathistorie fra DR)

To terrordømte dansk-somaliske brødre spiller centrale roller i flere sager om udspekuleret NemID-svindel. Det kan DR afsløre på baggrund af længere tids research, domme og aktindsigter.

Nu får Politiets Efterretningstjeneste kritik for, at de terrordømte kunne slippe afsted med at tømme uskyldige danskeres konti for millioner.

Kritikken kommer fra Magnus Ranstorp, der er terrorforsker ved Forsvarsakademiet i Stockholm, og Hans Jørgen Bonnichsen, der var operativ chef hos PET fra 1997 til 2006. De to eksperter vurderer, at de brødre burde være blevet stoppet tidligere i deres svindel med NemID.

– Det er helt utroligt. Jeg har aldrig hørt om et sådant omfang af bedrageri fra to personer, som har været terrordømt og som burde være i søgelyset fra efterretningstjenesterne. Det er uforklarligt, hvorfor de ikke er blevet stoppet tidligere, siger Magnus Ranstorp til DR.

– Der skal virkelig gode forklaringer til for at overbevise mig om, at det, man har foretaget sig, er i overensstemmelse med PET’s opgave: At forebygge, modvirke og forhindre terror, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

– For mig efterlader det desværre indtrykket af, at der er nogen, der har svigtet her, siger han til DR.

Rystende

Det skærper de to eksperters kritik, at brødrene gennem deres svindel har tilegnet sig identitetsoplysninger på adskillige ofre.

– Nu skal der meget til at ryste en erfaren politimand, men det er da særdeles overraskende at høre den massive mængde af sensitive informationer, som brødrene kom i besiddelse af, og som i allerhøjeste grad kan misbruges til terrorfinansiering, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

De to dansk-somaliske brødre blev i 2014 idømt to års fængsel for forsøg på terrortræning hos terrororganisationen al-Shabaab. Den ældste bror var rejst til en al-Shabaab-træningslejr i Somalia, mens hans lillebror blev dømt for at hjælpe ham med at komme afsted og for at sende penge til storebroren, da han var i Somalia.

Brødrene var også tiltalt for terrorfinansiering. Den påstand blev de frifundet for i 2014, men alle nævninge og de tre dommere udtalte i dommen, at telefonaflytninger i sagen ”vidner om en betydelig vilje hos de tiltalte til at støtte AS (al-Shabaab red.) økonomisk.”

I 2017 blev de terrordømte brødre anholdt igen. Denne gang for databedrageri. Under ransagningen af brødrenes bopæl fandt politiet ifølge DR’s oplysninger flere genstande, der ifølge Magnus Ranstorp og Hans Jørgen Bonnichsen peger i retning af, at de terrordømte brødre havde kontakt til personer, der i dag er dømt for terror.

Svindel for otte millioner

Begge eksperter undrer over, at de fund ikke førte til, at brødrene igen blev sigtet efter en af Straffelovens terrorparagraffer.

I stedet blev brødrene sigtet, tiltalt og siden dømt henholdsvis 3,5 og 5 års fængsel for databedrageri af særlig grov karakter. Databedrageriet fandt sted i årene 2016 og 2017, og brødrene blev dømt for at have installeret overvågningsudstyr på 11 biblioteker rundt i landet.

Gennem overvågningsudstyret – såkaldte keyloggere – lykkedes det brødrene at få fat i en lang række danskeres NemID-oplysninger, som brødrene brugte til at tømme ofres konti.

Brødrene blev dømt for at have svindlet eller at have forsøgt at svindle for otte millioner kroner. Politiet opklarede dengang ikke, hvad der var blevet af pengene fra svindlen.

Løsladt – svindlede med det samme

DR’s research viser, at den yngste bror blev prøveløsladt fra databedrageridommen i februar i år, og så gik han ifølge politiet i gang med at svindle med NemID-oplysninger igen sammen med en gruppering.

Den yngste terrordømte bror blev anholdt sammen med ti andre mænd den 18. juni i år. Alle blev de sigtet for databedrageri af særlig grov karakter. Af sigtelsen fremgår det, at den yngste bror ifølge politiet har haft en ”fremtrædende rolle” i gruppen, og at metoden bag databedrageriet har igen været at svindle ofre for penge ved at skaffe sig adgang til ofrenes NemID-oplysninger

Mere end hundrede danske ofre fra hele landet er ifølge DR’s oplysninger involveret i den nye sag, hvor der er tale om svindel for et tocifret millionbeløb, der er foregået over ti måneder fra 2019 til 2020.

Alt blinkede rødt

På baggrund af politiets sigtelse i den nye svindelsag er eksperterne Magnus Ranstorp og Hans Jørgen Bonnichsen kritiske over, at NemID-svindlen igen kunne forløbe så længe, inden der blev grebet ind.

– Jeg forstår ikke, hvorfor det får lov til at fortsætte. Hele systemet blinker rødt omkring den her gruppe. Jeg synes, at man bør stille ganske hårde spørgsmål til de ansvarlige, siger Magnus Ranstorp.

Eksperterne hæfter sig ved, at politiet – ifølge DR’s oplysninger – heller ikke i den nye svindelsag ved, hvor pengene, gruppen er mistænkt for at have svindlet for, er blevet af.
Magnus Ranstorp frygter, at millionerne kan være endt hos terrorister i Somalia.

– Hvordan har man overført disse penge, hvor er pengene havnet, er de havnet i terrororganisationer? Altså pengene er et sted. Er de ikke i Danmark, er de i udlandet. Sandsynligvis hos nogen i Somalia.

Kan være endt hos terrorgruppe

Hans Jørgen Bonnichsen frygter også, at pengene kan være endt hos al-Shabaab.

– Det er et naturligt spørgsmål at stille sig, hvor mange af danskernes kroner der kan være gået til at støtte al-Shabaab. Man kan få mange maskingeværer og bomber for et tocifret millionbeløb.

På spørgsmålet om, hvorvidt PET kan have ladet svindlen fortsætte i håbet om at finde en større sag eller få mere at vide om pengesporet, svarer Magnus Ranstorp:

– Jeg har svært ved at se, hvilke efterretninger der kan fås over lang tid, som er så tilpas afgørende til, at man vil lade svindlen fortsætte så længe, at så mange personer får deres konto lænset.

PET holder øje

DR har forelagt sagen og eksperternes kritik for PET. I en mail har PET svaret, at PET følger nøje:

“Udviklingen i trusselbilledet i Danmark og i udlandet. Det gælder også i forhold til terrorfinansiering og tidligere terrordømte, som efter endt straf løslades. PET kan dog ikke kommentere på den konkrete sag og udtaler sig ikke om arbejdsmetoder og konkrete efterforskningstiltag, da dette generelt ville kunne skade PET’s muligheder for at passe på Danmark.”

Den ældste terrordømte bror sidder i dag fortsat fængslet, mens den yngste bror sidder varetægtsfængslet og venter på en mulig tiltale sammen med de ti mænd, der blev sigtet for databedrageri 18. juni i år.

DR har været i kontakt med de to brødres forsvarsadvokater. Den ældste brors advokat har ingen kommentarer.

Den yngste terrordømte bror siger via sin forsvarer, Nicolai Berg, at ”han afviser DR’s teorier om terrorfinansiering og opfatter disse som grundløse. Han bemærker, at hverken politiet eller anklagemyndigheden på noget tidspunkt har fremsat samme teorier til trods for deres efterforskning.”

DR har spurgt Særlig Efterforskning Vest (SEV) under Østjylland, der efterforsker den nuværende svindelsag, om SEV har efterforsket mulige terrorfinansieringsspor, eller om den del i givet fald er sendt videre til PET eller Bagmandspolitiet. I en mail til DR skriver Østjyllands Politi, at SEV ”ikke ønsker at kommentere på oplysningerne p.t”

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu