ANNONCE

Terrordømte Roj tv kan gå helt i sort

11. januar 2012 17:58 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Terrordømte Roj tv kan gå helt i sort
Billede mangler

Paraboler verden over kan fortsat modtage udsendelser fra den terrordømte tv-station Roj tv.
Tirsdag slog Københavns Byret fast, at den kurdiske tv-station, der sender fra Danmark, har udbredt terrorbudskaber. Det koster mediet 40 dagsbøder á 65.000 kroner, men trods dom efter terrorparagraffen, sender Roj tv fortsat til 40 millioner seere.
Det vakte stor vrede i den tyrkiske regering, og herhjemme kræver Dansk Folkeparti tv-stationen hen, hvor peberet gror.
Men der kan om få dage være sort skærm, når kurdere verden over tuner ind på stationen.
På et møde den 23. januar skal Radio- og tv-nævnet samlet vurdere dommen, der er nedfældet på 128 sider. Hvis nævnet vurderer, at stationens redaktionelle beslutninger træffes uden for Danmark, kan det koste Roj tv deres danske registrering.
“Det er et registreringskrav, at de redaktionelle beslutninger bliver truffet i Danmark og ikke andre steder. Hvis det ikke forholder sig sådan, inddrages tilladelsen,” siger formand for Radio- og tv-nævnet Christian Scherfig til Newspaq. Det er nævnet, der udsteder og inddrager tilladelse til at sende i og fra Danmark.
Han tager dog det forbehold, at nævnet endnu ikke har gransket Københavns Byrets dom. Derfor udtaler han sig generelt om reglerne i Danmark og ikke specifikt om Roj tv.
Dommen bygger på udsendelser, som Roj tv har sendt fra 2008 til 2011. Det materiale har nævnet ikke vurderet – i tre tidligere tilfælde har nævnet givet Roj tv lov til at sende på baggrund af tidligere udsendelser.
Men sagen er klar, hvis det viser sig, at Roj tv har støttet terror ved at udbrede budskaber for den kurdiske terrororganisation PKK.
“Det er sådan i Danmark, at det ikke er lovligt at udbrede terror og had. Hvis det viser sig, at der er udbredt terror og had, så inddrages sendetilladelsen,” slår Christian Scherfig fast.
Men umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at de mange millioner seere skal frygte for deres kurdiske tv-kanal, vurderer mediejurist.
“Der er jo et ganske særligt hensyn til informations- og ytringsfriheden. Når det handler om Roj tv, så er det det vigtigste medie overhovedet for kurdere. Der er ikke andre medier, der sender kurdisk, og Roj tv har ikke mulighed for at sende fra andre lande,” siger mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Ikke kun dansk lovgivning, men også internationale regler og konventioner kan komme i spil, hvis Roj tv forsøges lukket.
“Det her er lige præcis det, der har været tanken med at sikre ytringsfriheden over landegrænser. Nemlig det, at et mindretal, der ikke har mulighed for at komme til orde i deres eget land, kan sende over grænser fra et andet land,” siger Oluf Jørgensen.
Roj tv har endnu at beslutte, om man vil anke byrettens dom til landsretten. Sker det vil Roj tv kunne sende så længe, ankesagen ikke er afgjort.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu