ANNONCE

Tesfaye: Muslimer, det her dur ikke

23. april 2020 09:43 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Danske muslimer skal også passe på hinanden ved ramadanen, siger minister.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) opfordrer specifikt danske muslimer til at passe på hinanden og holde afstand under ramadanen. Det skriver han i et opslag på Facebook, hvor han vedhæfter et billede af en forside fra avisen B.T.

På den forside kan man læse, at noget antyder en forholdsmæssig stor andel af indlagte med covid-19, der har en anden etnisk baggrund end dansk. Den traditionsrige ramadan begynder torsdag aften og indvarsler fasten.

Men muslimer, der praktiserer ramadan, skal hanke op i sig selv, mener Tesfaye og minder om, at de kristne altså også har haft en markant anderledes påske, end de plejer. Årsagen er, at mange traditionelt mødes i store forsamlinger, når der endelig må indtages mad under fasten.

– Det duer ikke at samles mange fra familien for at bryde fasten, sådan som mange plejer. Man bør nøjes med at være sammen med dem, man bor sammen med. Og så ellers prøve at være sammen ved hjælp af videoforbindelser eller andre digitale hjælpemidler, skriver Tesfaye.

Passe på hinanden

Inden påsken advarede de danske myndigheder danskerne mod at holde påske på samme måde, som vi er vant til. Familiebesøg og store middage. Det fremgår ikke helt klart af Tesfayes opråb, hvorfor han finder det nødvendigt at gentage den del overfor muslimer.

Dog skriver han – med baggrund i bemeldte forside-rubrik fra B.T., at alle skal passe på hinanden.

– Se denne forside på avisen. Overlæge slår alarm. De siger, at alt for mange indvandrere er indlagt med corona. Vi skal altså passe på hinanden. I aften starter jeres højtid. Ramadanen. Den må ikke betyde en eksplosion i smittede, står det på Facebook. Det uddybes ikke.

Amerikanske CBS News melder også om en markant forholdsmæssig stor andel af afro-amerikanere, der er smittet – og særligt udsatte – med coronavirus og har udviklet sygdommen covid-19. I staten Louisiana er 33 procent af indbyggerne amerikanere med afrikansk afstamning, men 56 procent af de døde ligeså.

Uvist hvorfor

Mattias Tesfaye peger i sit opslag ikke på, hvorfor indvandrere tilsyneladende indlægges i større grad. I B.T.s artikel pointerer Morten Sodemann, som er overlæge og professor på indvandrermedicinsk klinik ved Odense Universitetshospital, at indvandrere bor flere – og tættere – sammen.

Tal fra England viser desuden, at en en tredjedel af dem, som behandles på intensivafdelingerne, har indvandrerbaggrund, skriver B.T.

CBS News har også interviewet eksperter. De siger, at der ikke er en entydig forklaring på overrepræsentationen af afro-amerikanere.

Tesfaye henviser desuden til en hjemmeside med oversættelser af de generelle retningslinjer fra de danske sundhedsmyndigheder. Der skal være et afsnit specifikt målrettet den traditionelle Eid, der markerer enden på fasten.

De findes her. 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu