ANNONCE

Test dig selv: Danskerne kløjes i dialekterne

16. juli 2020 11:37 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Pas nu pu mæ buleð og krakkejerneð, væ: Hver tredje kan ikke spørge om hjælp på bornholmsk, hvis skaden sker på sommerferien herhjemme.

Det kan godt være, hjernen kommer på overarbejde, når charterturisterne forsøger sig på skoletysk eller skraldespansk.

Men det er ikke kun i udlandet, vi danskere kan have svært ved at gøre os forståelige.

En ny quiz fra forsikringsselskabet Codan viser nemlig, at en hel del danskere har svært ved at forstå de danske dialekter.

I galleriet over artiklen kan du selv prøve quizzen.

I deres dialektquiz svarer en ud af tre forkert, og det er specielt bornholmsk, som giver udfordringer. Her dumper 28% af alle respondenterne, som fordeler sig nogenlunde repræsentativt fra hele landet.

Dialekterne lever endnu

Sprogforsker Michael Ejstrup har lavet quizzen i samarbejde med Codan, og han er overbevist om, at der er mange, der over sommeren kan havne i sjove situationer og dermed for prøvet kræfter med deres evner.

– De danske dialekter er faktisk langt fra uddøde, og hver egn har sine helt særlige sproglige kendetegn, som ekstra mange danskere nu vil opleve i år, når de holder ferie herhjemme. Der vil uden tvivl opstå sjove situationer, hvor nogle kommer på glatis. Er du i Sønderborg og køber en grillpølse hos slagteren, taler han sandsynligvis sønderjysk til dig. Butikken er hans hjemmebane, så der er det ham, der bestemmer,” siger Michael Ejstrup i en pressemeddelelse.

– Og man kan jo nok også godt komme lidt i tvivl, når bagerdamen på Fyn siger: “Hva sir du te det?”, eller bagerdamen fra Søndervig spørger, om du: “vil ha en ka-ve’p heller en ka-æ’-ve’p”, når du henter en morgenkrydder. Spring ud i det og nyd vores mangfoldige sprog. Det er en del at være dansk, og det er her, der kommer noget ekstra godt i posen, siger han.

Hvor mange rigtige fik du?

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu