The Economist lovpriser den nordiske »supermodel«

1. februar 2013 16:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
The Economist lovpriser den nordiske »supermodel«
Billede mangler

– Hvis du skulle genfødes hvor som helst i verden som en person med middelmådige talenter og indkomst, ville du ønske at blive viking.

 

Det skriver det briiske tidsskrift The Economist i sin leder fredag, hvor magasinet har fokus på de nordiske lande under betegnelsen »den næste supermodel«.

Ifølge The Economist befinder de nordiske lande – Danmark, Norge, Sverige og Finland, sig således i toppen hvad angår både økonomisk konkurrenceevne, socialområdet og lykke.

Landene har således både undgået »Sydeuropas økonomiske sklerose og Amerikas ekstreme ulighed«, skriver magasinet, der også beskriver, hvordan teoretikere har betegnet succesfuld modernisering som »at komme til Danmark«.

Og ovenikøbet er Danmark og Norden blevet lidt af et kulturelt midtpunkt med TV-serier som »Forbrydelsen« og Restaurant Noma, der er blevet kåret til verdens bedste.

Tidsskriftet fremhæver således den danske flexicurity-arbejdsmarkedsmodel, der gør det lettere for arbejdsgivere at skille sig af med medarbejdere, samt mulighederne for støtte og uddannelse til arbejdsløse. Og danske forældres mulighed for at sende deres børn i privatskoler støttet af det offentlige bliver fremhævet som ganske unikt sammen med andelen af arbejdsstyrken, der er ansat i det offentlige. I de nordiske lande er det således omkring 30 procent, mens gennemsnittet i OECD-landene er 15 procent.

Den nordiske model er dog ikke ubetinget god, lyder det fra The Economist. Det offentlige forbrug i de nordiske lande er således højere, end magasinet bryder sig om, lige som skattetrykket er et incitament for iværksættere til at rykke udenlands. Endelig er der for mange mennesker, der lever på overførselsindkomst.

Og der er da også udfordringer forbundet med den måde, samfundet er skruet sammen på i de nordiske lande, lyder det. Således stiller det nye krav til, hvordan tingene fungerer, når andelen af danske kvinder, der er på arbejdsmarkedet (72 procent) er næsten lige så høj som andelen af mænd (79 procent), lige som man ifølge avisen også nødvendigvis må nå en grænse for, hvor stor staten kan blive.

Så det handler ikke kun om »at komme til Danmark«, skriver The Economist. Det handler også »om at blive der«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu