Thorning er skuffet over Venstre i strid om Grønland

4. februar 2013 16:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Thorning er skuffet over Venstre i strid om Grønland
Billede mangler

Den omstridte storskalalov har kastet regeringen og Venstre ud i en omsiggribende strid, hvor varme følelser er erstattet af et debatklima, der flugter godt med den grønlandske kulde.

 

I sidste uge betegnede tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) Thornings ageren i forhold til spørgsmål om storskalaloven som »meget arrogant.« Men nu opfordrer Helle Thorning-Schmidt (S) Venstre til at bakke op om en lov, som Venstre selv lagde stemmer til i sin tid.

– Jeg er nærmest skuffet over det, Venstre gør i øjeblikket. I den her situation skal man vise, at det, man stemte for i forhold til lovgivningen om selvstyre, også er noget, man bakker op i praksis, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske Nyhedsbureau.

– Når man er så kritisk over for nogle af de ting, der foregår i Grønland i øjeblikket, så er man dybest set også kritisk over for den selvstyrelov, som man selv var med til at støtte, forklarer hun.

Venstre og regeringen har trukket fronterne op i spørgsmålet om storskalaloven, der vil åbne for billig, udenlandsk arbejdskraft i Grønland i forbindelse med et kommende mineprojekt.

Det grønlandske landsting har allerede vedtaget storskalaloven. Men der er behov for en særskilt dansk lov for Grønland, der kan bane vejen for at benytte udenlandsk arbejdskraft til storskalaprojekter, og i den forbindelse har blandt andre Venstre stillet en række kritiske spørgsmål.

Venstre vil for eksempel have regeringen til at svare på, hvorvidt storskalaloven overholder samtlige konventioner i FNs Arbejdsorganisation, hvilket der blandt andet blev boret i under et samråd i sidste uge, hvor både justitsminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) skulle stå skoleret.

Thorning har hele tiden holdt på, at Danmark skal og bør respektere den grønlandske selvstyrelov, og det står hun atter ved.

– Der er kommet mange forslag her på det sidste, hvor det er svært at finde hoved og hale i det. Jeg synes også, der har været en indblanding i grønlandske forhold, som ikke hører sammen med, at man så helhjertet støttede selvstyret dengang, siger hun.

– Jeg håber på, at Venstre stille og roligt kommer tilbage til synspunktet om, at når man har stemt for en selvstyrelov, skal man også bakke den op i praksis, forklarer statsministeren.

Selvstyreloven blev vedtaget i sommeren 2009 under VK-regeringen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu