Thorning: EU er ikke noget tag-selv-bord

23. januar 2013 14:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Thorning: EU er ikke noget tag-selv-bord
Billede mangler

Der bør være en stærk kerne i det europæiske fællesskab, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt, efter Storbritanniens premierminister har understreget behovet for et mere fleksibelt EU.

 

I sin længe ventede tale om EU understregede han blandt andet behovet for et mere fleksibelt EU, der tager højde for, at EU-medlemslandene er forskellige, men EU har behov for en stærk, fælles kerne, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.

– Vi mener, at vi tjener danske interesser bedst ved at være tæt på kernen i Europa, ved at gøre en forskel hver eneste dag på en konstruktiv måde og på den måde få vores stemme hørt i Europa. På den måde har de to lande, som jo er venner og stærke alliancepartnere på mange måder, valgt to forskellige veje i forhold til det europæiske samarbejde, siger hun.

David Cameron sagde også i sin tale, at han ønsker en genforhandling af det britiske EU-medlemskab, og at han i næste regeringsperiode, hvis han bliver genvalgt, vil afholde en folkeafstemning, hvor briterne skal sige »ja« eller »nej« til EU.

Den danske regering »tager briternes ønske til efterretning«, men statsminister Helle Thorning-Schmidt vil ikke på forhånd love, at EU kan imødekomme briternes ønsker.

– Nu må vi høre, hvad briterne konkret vil, men som jeg ser det, er Europa stærkest, hvis de 27 lande holder sammen. Det gælder i forhold til det indre marked, men det gælder også i forhold til andre ting. Hvis vi skal være effektive i forhold til at bekæmpe grænseoverskridende forurening og kriminalitet, social dumping, få mere vækst og beskæftigelse i Europa, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi kan gøre det mest effektivt ved at arbejde sammen, siger Helle Thorning-Schmidt, der understreger, at EU i dag allerede er fleksibelt.

– De gode eksempler er de undtagelser, vi selv har i Danmark, men når det er sagt, er vi altså stærkest i Europa, når vi har en stærk, fælles kerne blandt de 27 snart 28 medlemslande, hvor vi i fællesskab træffer beslutninger og er ansvarlige for at få det gennemført også. Så på den måde er Europa ikke et tag-selv-bord, siger hun.

Helle Thorning-Schmidt håber, at briterne vil blive i EU.

– Nu er det op til briterne at finde ud af, hvilken position de gerne vil have i EU, men jeg synes ikke, at EU bliver stærkere, hvis hvert land kan skræddersy deres medlemskab, og hvis vi derved mister den kerne, der bør være fælles i EU, siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu