Thorning: EU-rabat kan sammensættes på mange måder

6. februar 2013 15:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Thorning: EU-rabat kan sammensættes på mange måder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har rustet sig til et »vanskeligt topmøde« i EU med danmarks krav om EU-rabat.

 

Torsdag rejser hun til Bruxelles, hvor EU-medlemslandene endnu en gang skal forsøge at nå til enighed om EUs budget for 2014 til 2020.

Forhandlingerne strandede senest i november måned, og selv om de enkelte lande ifølge statsministeren har nærmet sig hinanden, er der fortsat »et godt stykke vej«, før en aftale er i hus.

Regeringens hovedprioritet er fortsat, at Danmark skal have en milliard kroner i EU-rabat på det danske bidrag.

Læs også: Thorning genopliver trussel om veto før EU-topmøde

Hvordan EU-rabatten teknisk set sættes sammen er dog knapt så afgørende, lyder det fra statsministeren.

– Det afgørende for regeringen er som bekendt, at der bliver tale om en reduktion af det danske EU-bidrag på en milliard kroner årligt på indtægtssiden, ikke hvilken specifik korrektionsform, der vælges i den forbindelse, siger Helle Thorning-Schmidt under et møde i Europaudvalget torsdag.

For regeringen er det i orden, hvis EU-rabatten kommer frem ved, at man betaler mindre til de øvrige landes rabatter.

– Hvis for eksempel de eksisterende rabatter reduceres, og Danmarks bidrag til finansieringen af de rabatter reduceres, så vil det have præcis samme effekt som en egentlig dansk rabat, siger Helle Thorning-Schmidt, der slår fast, at det ikke bliver let, men at Danmark »har en god sag«.

Læs også: EU-chef afgør ikke dansk rabat

En EU-rabat er dog langt fra på plads, understreger statsministeren.

– Jeg vil gerne advare meget imod at tro, at rabatten er hjemme. Det er den så langt fra. Hvis man kigger på det, som vi diskuterede i november, vil man kunne se, at den danske rabat er der ikke, og det er, fordi at vi på mange måder er ret alene om at kæmpe for en dansk rabat, siger Thorning, der er klar til at nedlægge veto, hvis ikke Danmark kommer igennem med sit hovedkrav.

Ud over rabatten kæmper Danmark for at EU-budgettet generelt bliver mindre, og at man moderniserer budgettet, så det giver flere arbejdspladser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu