Thorning fik sin milliard – nu venter nye kampe

8. februar 2013 18:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Thorning fik sin milliard - nu venter nye kampe
Billede mangler

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) drog torsdag til topmøde i Bruxelles med kravet, om at Danmark fremover skal have en årlig EU-rabat på en milliard kroner, og fredag kunne hun forlade forhandlingsbordet i den belgiske hovedstad med en sejr i bagagen.

 

For første gang siden Danmark blev medlem af den fælles union, lykkedes det nemlig at sikre en rabat på de årlige indbetalinger. Et resultat, der naturligvis glædede statsministeren.

»Vi kom til topmødet i Bruxelles med tre hovedprioriteringer. Rabatten som den vigtigste, ønsket om at få sænket EU’s samlede udgifter og ønsket om en modernisering af EU’s budget. Alle tre dele er lykkedes«, sagde Thorning på et pressemøde efter maratonforhandlingerne.

Hun fik straks et kollegialt klap på ryggen fra indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R), der også var begejstret for aftalen.

»Så tager Helle milliarden hjem! Tak for hvad der også ligner en god, stor aftale i det hele taget,« skrev ministeren på sin Twitter-profil.

Den danske milliardrabat kom på plads under de forhandlinger, der også skulle fastlægge EUs budget i de kommende syv år. Det blev et slankere budget, end der oprindeligt var lagt op til, men EU råder dog over 960 milliarder euro i perioden 2014-2020, og heraf skal en stor del af pengene gå til klimainvesteringer, til stor glæde for EUs klimakommissær Connie Hedegaard.

»Yes. Historisk skridt for klimakampen. EU-ledere er enige i EU-Kommissionens forslag om at målrette 20 procent af alle EUs udgifter til klimahandling – en tredobling af beløbet,« jubler den tidligere danske klimaminister på Twitter.

Budgettet skal nu godkendes af de folkevalgte medlemmer af Europa-Parlamentet, og det kan gå hen og blive lidt af en gyser. Torsdag aften truede formanden, Martin Schulz, med at forkaste budgettet, hvis stats- og regeringscheferne endte med et kompromis, der slankede budgettet for meget.Efter vedtagelsen fredag havde han blot denne kommentar på sin Twitter-profil:»Det Europæiske Råd har anerkendt Europa-Parlamentets rolle og tilbudt forhandlinger. Europa-Parlamentet vil nu påbegynde sine vurderinger og diskussioner.«

Heller ikke erhvervslivets organisation, Dansk Industri, er udelt begejstret. Her er der utilfredshed med, at der ikke bliver satset mere på forskning, innovation og infrastruktur i det nye budget.

»Der skal en helt anden viljestyrke til, hvis Europa skal blande sig i selskabet af verdens vinderregioner. DI havde gerne set, at statslederne i langt højere grad havde prioriteret penge til forskning og innovation og ikke mindst penge til ny infrastruktur inden for transport, energi og kommunikationsteknologi. Det ville kunne sætte skub i væksten i de europæiske lande, udtaler DIs administrerende direktør, Karsten Dybvad, i en pressemeddelelse.

Også Enhedslisten mener, at der er store mangler i den budgetaftale, EUs stats- og regeringschefer blev enige om.

»Det er fint, at vi får rabatten, men hvad med arbejdsløsheden? Realiteten er, at Danmark stadig ender med at bruge milliarder om året på ubrugelig landbrugsstøtte, som kunne være blevet brugt på at skabe arbejdspladser og grøn omstilling,« siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), i en pressemeddelelse.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu