Thorning gav folkeskoleelever nej til aktiv dødshjælp

4. februar 2013 13:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Thorning gav folkeskoleelever nej til aktiv dødshjælp
Billede mangler

Der blev lyttet usædvanligt godt med, da Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), mandag klokken 12.30 forklarede reglerne for Folketingets spørgetid i Folketingssalen. For pladserne i salen var ikke besat af de politikere, der dagligt har deres gang på Christiansborg.

 

I stedet var pladserne fyldt med 8. og 9. klasse-elever fra Danmark, Grønland og Færøerne, hvis lovforslag er blevet udvalgt til at blive behandlet i Ungdomsparlamentet, der afholdes på Borgen hele mandag.

Efter at have haft lovforslagene igennem udvalgsarbejde var det blevet tid til spørgetid i Folketingssalen, hvor eleverne fik mulighed for at stille spørgsmål til regeringens ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der var den første minister, som skulle besvare spørgsmål.

Fra talerstolen ville den 14-årige Kirstine Arentoft Kristensen fra Odder ved Aarhus gerne høre statsministerens holdning til aktiv dødshjælp. Sammen med en gruppe skoleelever kæmper den 14-årige elev for et lovforslag, der skal gøre aktiv dødshjælp lovligt.

– Hvad er statsministerens holdning til en eventuelt lovliggørelse af aktiv dødshjælp. Personligt mener vi, at retten til at bestemme over ens eget liv vejer lige så tungt som retten til at bestemme over ens egen død, indledte Kirstine Arentoft Kristensen, inden hun argumenterede for, hvorfor det var en god ide.

Men de gode argumenter til trods var der ikke støtte at hente hos Helle Thorning-Schmidt, der besvarede spørgsmålet fra talerstolen i Folketinget.

– Det er svært ikke at sige andre ting, når man nu står her, lød det indledningsvis fra statsministeren.

– Jeg synes, det er et ret svært og på mange måder kompliceret forslag og spørgsmål, og det er jeg sikker på, at den diskussion, I har haft, også har været, sagde Thorning, inden hun dog måtte tilkendegive, at hun ikke støttede aktiv dødshjælp.

– Det er et forslag, som jeg desværre ikke sådan umiddelbart kan sige ja til, for jeg synes, der er nogle vigtige ting, der skal overvejes i den forbindelse. Det gjorde Etisk Råd også i 2012, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Mere opbakning var der til det næste lovforslag fra eleverne i salen. Her skulle justitsminister Morten Bødskov (S) tage stilling til, om man ikke burde sætte stemmeretten ned til 16 år ved valg til Folketinget fremover.

Fra talerstolen sagde spørgeren, Julie Bjerre Arnold, blandt andet, at »en 16-årig kan sagtens vide lige så meget som en normal 50-årig. Der er ikke den store forskel«.

Morten Bødskov (S) forklarede, at han ikke ville modsætte sig det lovforslag, da det allerede er noget, man sidder og ser på i regeringen.

– Udgangspunktet er, at det er meget positivt, for vi skal have så mange unge som muligt til at engagere sig, lød det fra ministeren.

Siden 1999 har Folketinget afholdt det såkaldte Ungdomsparlament hvert andet år. I år stiller ti ministre, herunder Helle Thorning-Schmidt og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), op til spørgetimen for at give skoleleverne svar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu