Thorning og EU-præsident vil stramme grebet om skattesvindlere

6. maj 2013 20:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Thorning og EU-præsident vil stramme grebet om skattesvindlere
Billede mangler

Kampen mod skatteunddragelse og skattesvindel i Europa kommer til at stå højt på dagsordenen, når Det Europæiske Råd hen mod slutningen af denne måned sætter sig sammen.

 

Ifølge formanden for Det Europæiske Råd, EU-præsident Herman Van Rompuy, der mandag er på besøg i Danmark og i den forbindelse holdt fælles pressemøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), er der meget at vinde, hvis Europa sætter alle sejl ind mod de personer eller virksomheder, der ikke overholder reglerne på skatteområdet.

»Effektive skattesystemer bliver endnu mere vigtige. De enorme summer af penge, der hvert år mistes som følge af skattesvindel og skatteunddragelse, er helt uacceptable,« siger Herman Van Rompuy.

»Der er brug for at øge indsatsen, når det kommer til skattely, at forberede og udbrede den automatiske udveksling af oplysninger og at sikre gennemsigtighed og rimelighed (…) Hvis vi lykkes med at skabe fremskridt på disse og måske andre punkter, så vil EU kunne være et forbillede for andre på globalt plan,« siger Rompuy.

Skatteunddragelse og skatteundgåelse fra virksomheder, rigmænd og almindelige mennesker anslås hvert år at koste EUs skatteborgere omkring 7.500 milliarder kroner i mistede skatteindtægter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understreger, at Danmark i lighed med Rompuy mener, at det er på tide med en øget indsats over for skattesvindlere.

»Det er kun rimeligt, at man bekæmper skatteunddragelse, og vi bør udnytte det momentum, der er i de her diskussioner, til at bringe emnet videre. Det er på tide at gøre fremskridt på det her felt. Det støtter vi fuldt ud,« siger hun.

Det Europæiske Råd holder sit næste møde 22. maj. Ved siden af fokus på skat vil rådet diskutere energipolitik med henblik på, hvordan det kan bidrage til væksten i Europa.

Foruden de indledende diskussioner om emnerne frem mod det kommende rådsmøde talte Thorning og Rompuy om krisen i Europa. Ifølge EU-præsidenten er der både gode og dårlige nyheder, når man nærstuderer forholdene i Europa.

På plussiden pegede Rompuy blandt andet på, at »den finansielle stabilitet i eurozonen er blevet genskabt«, »konkurrenceevnen stiger også blandt de mere svage økonomier«, ligesom man har formået at reducere det offentlige underskud markant. Men der er stadig lang vej igen, understreger han.

»Den dårlige nyhed er, at den økonomiske krise trækker ud. Arbejdsløsheden stiger fortsat, særligt blandt unge mennesker, og væksten er skuffende,« siger han.

Ifølge Thorning er det vigtigt, at Europa fortsætter sin kurs.

»Der er ingen modsætning mellem vækst på den ene side og at holde styr på økonomien på den anden side. Vi ser, at de initiativer, vi har taget op til nu, bærer frugt. Det går langsomt, men vi bliver nødt til at blive på kursen,« siger Thorning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu