Thorning: Vi er i en ny virkelighed

1. januar 2013 19:52 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Thorning: Vi er i en ny virkelighed
Billede mangler

Tidligere tiders gode tider kommer ikke tilbage, og vi må indstille os på »en ny virkelighed«, hvis Danmark skal være klar til fremtidens udfordringer.
 Af: Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau
 
Det er budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til danskerne på årets første dag.
 
– Nullernes overflod kommer ikke igen. Vi skal være klar til en ny tid med krav om forandring. Hvor vi skal finde nye løsninger i den offentlige sektor. Og hvor vores virksomheder skal klare sig i en hård konkurrence, siger Helle Thorning-Schmidt fra Statsministeriet i sin nytårstale.
 
Hun understreger, at forandringerne skal ses som muligheder til gavn for Danmark.
 
– Vi er ikke nervøse for forandring. Vi bruger det nye til at skabe et bedre Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt, der peger på, at Danmark før – særligt i krisetider – har været klar på forandringer, for eksempel i forbindelse med oliekrisen i 70erne, som blev brugt konstruktivt til »at gøre os klar til fremtiden« ved at træffe »fremsynede beslutninger«, lyder det fra statsministeren.
 
– Vi fik termostater på radiatorerne. Vi isolerede husene. Vi blev gode til at bruge vindens muligheder. I dag er Danmark et af de lande, der får mest ud af energien, og vi skaber mange grønne arbejdspladser, siger hun.
 
Helle Thorning-Schmidt betegner i sin nytårstale 2012 som »et svært år for dansk økonomi«, og hun forstår, hvis der er nogle, der møder 2013 med bekymring, men der er lysere tider forude, lyder det opmuntrende budskab.
 
– I det nye år er der udsigt til, at det langsomt vil vende. Ikke meget, men dog en fremgang, siger hun.
 
– Vi holder styr på økonomien. Det er ikke altid så nemt. Men vi bliver nødt til det. For det er selve forudsætningen for vores fælles velfærd, siger hun.
 
En af de helt store udfordringer for økonomien er den danske konkurrenceevne, der ifølge statsministeren på 10 år er blevet næsten 20 procent dårligere.
 
– Jeg ville ønske, at jeg her i aften kunne komme med en snuptagsløsning, som en-to-tre ville genoprette konkurrenceevnen, så vi kunne få flere arbejdspladser og råd til ny velfærd. Men så enkelt er det ikke. Der findes kun et langt og slidsomt træk, siger Helle Thorning-Schmidt, der blandt andet peger på løntilbageholdenhed og behovet for uddannelse.
 Læs også – Samuelsen til Thorning: Der ér en snuptagsløsning
 
– Tiden er ikke til store lønstigninger. Tiden er til, at vi alle sammen bliver dygtigere, siger Helle Thorning-Schmidt, der vil have alle til at tage en uddannelse og de unge, der allerede er i gang med en videregående uddannelse, til hurtigere at blive færdige.
 
– I må hurtigere gennem uddannelserne. Vi har brug for jer. I skal være klar til forandring, lyder budskabet.
 
For første gang siden midten af 1980erne er årets nytårstale optaget i Statsministeriet på Christiansborg og ikke på Marienborg.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu