ANNONCE

Sovet stille ind

5. december 2020 10:41 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Er sovet stille ind.

Sovet stille ind
Ole Espersen er død. Arkivfoto: Scanpix

Tidligere justitsminister Ole Espersen (S) er død – 85 år, fremgår det af en dødsannonce i Bornholms Tidende.

Samtidig skriver Ekstra Bladet, at der i øens avis er et mindeord over Espersen skrevet af den tidligere overborgmester i København Frank Jensen (S).

Af dødsannoncen indrykket af familien fremgår det, at Espersen er sovet stille ind.

Frarådet post

Ole Espersen kom i Folketinget i 1973, hvor han blev en del af Anker Jørgensens socialdemokratiske regering. Han blev udnævnt til justitsminister i januar 1981, selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) frarådede Anker Jørgensen at gøre det.

Den daværende socialdemokratiske statsminister undlod at følge advarslerne, og derfor nåede Ole Espersen knap to år som justitsminister, inden Socialdemokratiet i september 1982 måtte afgive regeringsmagten.

Årsagen til PETs skepsis var, at Ole Espersen havde mødt sovjetiske diplomater.

– Der var tale om et forsøg på at miskreditere mig fra nogen, som ikke brød sig om at få mig som minister, har Ole Espersen udtalt i forbindelse med sin 80-års fødselsdag i 2014.

Professoren

Espersen, der var fra Bornholm, blev i 1959 uddannet cand.jur og blev ansat i Justitsministeriet, inden han i 1971 blev professor i statsforvaltningsret ved Københavns Universitet.

Her vendte han senere tilbage som professor i folkeret, efter at hans tid som medlem af Folketinget i 1994 var afsluttet efter 21 år.

Ole Espersen blev kommissær for demokratiske institutioner og menneskerettigheder ved Østersørådet, og han var også formand for Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder. Han var i to omgange desuden formand for det daværende Radiorådet.

Han har også siddet i Europa-Parlamentet fra 1974-1977.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu