Tidligere S-minister beskylder regeringen for kortsyn

15. februar 2013 13:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Tidligere S-minister beskylder regeringen for kortsyn
Billede mangler

Tidligere minister og EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S) har svært ved at se logikken i regeringens holdning til en europæisk finansskat.

 

EU-Kommissionen præsenterede torsdag sit forslag til en skat på finansielle transaktioner, men den kan den danske regering ikke gå ind for, blandt andet fordi man frygter, at det vil svække Europas konkurrenceevne.

»Jeg synes, det er kortsynet. Jeg synes, at Danmark har brug for at være med, og jeg synes, at kommissionen har lyttet ret omhyggeligt til de indvendinger, der har været fra de forskellige lande og prøvet at fremlægge et forslag, hvor man har fjernet nogle af de vanskeligheder, man kunne se ved tidligere forslag,« siger Ritt Bjerregaard, der kalder det »retfærdigt«, at finanssektoren får mulighed for at betale tilbage efter krisen.

Det forslag, der nu ligger på bordet, er skruet sådan sammen, at også investorer uden for Europa får svært ved at undgå skatten, fordi EU-Kommissionen lægger op til, at skatten ikke blot skal knytte sig til det land, hvor handlen finder sted, men også hvor aktivet er udstedt.

Det svækker regeringens argument om, at skatten vil svække Europas konkurrenceevne, mener Ritt Bjerregaard.

»Det er sådan set det, kommissionen har prøvet at tage fat på ved at fremlægge et forslag, hvor det ikke alene er et spørgsmål om det enkelte land, men hvor man netop bygger det ind i fællesskabet, så jeg synes ikke, at det argument har den samme værdi i dag,« siger hun.

De Radikale holder dog fast i deres modstand over for den europæiske finansskat.

»Selvom det teoretisk lyder meget fint, at man på den måde ikke kan unddrage sig beskatning, så vil jeg gerne se det i virkeligheden. Jeg tror ikke på, at man kan tvinge amerikanerne til at lade handler på New York Stock Exchange være omfattet af sådan en skat,« sagde skatteordfører Nadeem Farooq (R), da forslaget i går blev præsenteret.

Blandt regeringspartierne er der dog uenighed om skatten. Selv om regeringen ikke kan bakke op om den europæiske finansskat, mener SF, at det er det er den rigtige vej at gå. Partiet er dog tro mod regeringsgrundlaget, og det er den rigtige melding at komme med, mener Ritt Bjerregaard.

»Det er klart, at når der er tre partier, er der også uenighed om forskellige dele af politikken. Det, der så er det afgørende, er jo, at man på et tidspunkt sætter sig ned og bliver enige, og der har SF gjort det fornuftige ved at understrege, at de er enige i regeringsgrundslaget, der understreger, at det skal være globalt. Det vil sige, at selv om de sådan set som parti – lige som mig i øvrigt – gerne så det, så kan det ikke nytte noget, hvis de ikke kan overbevise resten af regeringen. Sådan er vilkårene jo,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu