ANNONCE

På seks måneder: Så mange bøder er der givet

10. februar 2019 09:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Politiets opgørelse viser, at der er indgået mere end 100 anmeldelser om overtrædelse af tildækningsforbuddet.

1. august sidste år trådte et nyt tildækningsforbud – populært kaldet burkaforbuddet – i kraft.

Fra den dato har det været ulovligt at bære niqab, burka, masker eller huer, der dækker hele ansigtet, i det offentlige rum.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at der er registreret 109 anmeldelser af overtrædelser af forbuddet. Opgørelsen er lavet for Justitsministeriet i forbindelse med et udvalgsspørgsmål fra Martin Henriksen (DF).

Anmeldelserne – og politiets indsats i forbindelse med eksempelvis paskontrol – har med udgangen af januar videre udløst 22 sigtelser og 13 bøder.

Derudover konstaterer politiet, at der har været episoder, hvor lovovertrædere er blevet gjort opmærksom på reglerne, uden at det har udløst en sigtelse eller bøde. Det skyldes, at de enten har fjernet tildækningen eller har forladt det offentlige rum.

– Når man tæller antallet af sigtelser, bøder og tilfælde, hvor folk er sluppet med en formaning, så synes jeg faktisk, at vi ligger ret højt.

– Nogen har forsøgt at tale det ned og sagt, at brugen af niqab eller burka i Danmark er begrænset. Men tallene viser, at der er noget at komme efter, siger Martin Henriksen.

Har ændret sig

Han har tidligere været kritisk over for politiets indsats, da det kom frem, at 72 anmeldelser kun havde ført til én bøde. Men det billede har ændret sig.

– Jeg synes, at de nye tal tyder på, at politiet griber det fornuftigt an nu.

– Det er fint, at en politimand i situationen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at give en bøde, hvis bare han får det stoppet.

– Det peger i retning af, at politifolkene bruger deres sunde fornuft, samtidig med at de sørger for, at intentionerne i loven bliver fulgt, og at der ikke bliver set igennem fingre med det, siger han.

Dansk Folkeparti fremsatte i januar et forslag om at forbyde religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte.

Der var dog inden andre partier, der tilsluttede sig forslaget, da det blev førstebehandlet i Folketinget.

Fakta

Sådan skal politiet håndhæve tildækningsforbud

Rigspolitiet har offentliggjort en vejledning, der guider den enkelte betjent til, hvordan forbuddet skal håndhæves i praksis.

Her er en række centrale punkter fra vejledningen:

* Betjenten skal først bedømme, om ansigtet anses for at være skjult. Det afgøres blandt andet af, hvorvidt man kan se og aflæse personens ansigtsudtryk.

* Hvis betjenten mistænker, at personen er underlagt negativ social kontrol, skal betjenten vurdere, om der er grundlag for at efterforske det, og om personen skal tilbydes støtte og hjælp. Eksempelvis hvis personen giver udtryk for at være tvunget til at dække sit ansigt.

* Overtrædelse af tildækningsforbuddet skal behandles som enhver anden overtrædelse af straffeloven. Hvis betjenten finder det nødvendigt, kan personen anholdes og køres til politistationen. Anholdelsen skal ske så skånsomt som muligt.

* Politiet skal generelt håndtere tildækningsforbuddet “under behørig hensyntagen til personens integritet og uden unødig krænkelse af den pågældende”.

* Der kan være situationer, hvor en person kortvarigt befinder sig foran en religiøs bygning på vej ind. Her skal betjenten foretage en konkret vurdering om, hvorvidt det er en overtrædelse af forbuddet eller ej.

* Betjenten kan i situationen påbyde personen at fjerne beklædningsgenstanden, der dækker ansigtet, eller fjerne sig fra det offentlige rum.

* Hvis betjenten er i tvivl om, hvordan forbuddet skal håndteres, skal betjenten bede vagtchefen om afklaring.

* Hvis betjenten opdager, at en person, som netop har fået en bøde for overtrædelse af tildækningsforbuddet, igen ifører sig beklædningsgenstanden, er der tale om en ny overtrædelse.

* Politiet skal sikre sig dokumentation på overtrædelsen af forbuddet. Enten ved at tage et foto eller optage video.

Kilder: Rigspolitiet, Berlingske.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu