ANNONCE

Tjek e-Boks: Du kan have mæslinger

8. februar 2019 13:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Mæslinger er udryddet i Danmark, men alligevel bliver folk stadig smittet.

Mæslinger er erklæret udryddet i Danmark, men i ny og næ dukker der nyheder op om, at nogle er smittet med den potentielt livstruende sygdom. Fredag oplyser Region Syddanmark, at en patient hos Lægevagten i Odense er smittet med mæslinger.

Således har personen udgjort en alvorlig smitterisiko for alle andre, der har opholdt sig hos lægevagten, og regionen beder alle, der har været netop her i løbet af aftenen den 4. februar, hvor den smittede person var.

Er dette tilfældet – den slags registreres jo – vil du have modtaget en vigtig besked i din e-boks, hvor Region Syddanmark beskriver, hvad du skal foretage dig som udsat for smittefare, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Patienten opholdt sig i venteværelset fra klokken 21.30 til klokken 23.30, men det er vigtigt at pointere, at der ikke er tale om skadestuens venteværelse.

I brevet skriver regionen blandt andet, at det er pinedød nødvendigt, at du ringer ind til din private læge eller lægevagten i stedet for at dukke op personligt. Er du smittet, så risikerer du at sprede smitten videre. Lægevagten i Region Syddanmark kan træffes på telefonnummer 70 11 07 07.

Sådan smitter mæslinger

Virus findes i sekret (snot) i næse og svælg. Virus smitter ved små dråber (aerosoler) gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret. Patienter kan smitte, fra de første forkølelsesagtige symptomer viser sig og indtil 4 dage efter fremkomst af udslæt. Patienterne er mest smitsom lige før udslættet viser sig, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside. Her kan man også læse, at symptomerne viser sig ad to omgange:

De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse hvor der flyder væske fra næse og eventuelt fra øjne samt hoste, lysskyhed og høj feber. Der kan ses hvide pletter (såkaldte Kopliske pletter) i mundslimhinden i dette forløb. Efter 3-4 dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.

Fase 2

Fase 2 (”udslætfasen”): Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af det klassiske mæslingeudslæt (omtrent 13-14 dage efter smitte). Udslættet er til at begynde med småplettet og lyserødt, men det flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve, står der på hjemmesiden.

Før i tiden var mæslinger en sygdom, der førte til dødsfald og tilfælde af hjernebetændelse som følge af mæslinger.

Sidenhen er sygdommen stort set forsvundet i Danmark. I 2016 blev der observeret tre tilfælde af sygdommen i landet, og verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

Når sygdommen alligevel bliver opdaget i Danmark, kan det eksempelvis forklares med, at en borger er rejst til Danmark fra et andet land, hvor man ikke i lige så høj grad vælger at vaccinere børn mod blandt andet mæslinger.

Fakta

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu