ANNONCE

Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Havel er død

18. december 2011 12:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Havel er død
Billede mangler

En af de mest markante personligheder i opgøret med kommunismen, Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Havel, er død. Det oplyser Tjekkisk tv i dag.
 
Vaclav Havel, var først præsident for Tjekkoslovakiet inden han blev præsident for Tjekkiet efter den demokratiske skilsmisse fra Slovakiet.
 
Det var under og efter den såkaldte ”fløjelsrevolution” at Vaclav Havel for alvor fik sit folkelige gennembrud. Her var han med til at udfordre det kommunistiske styre indtil dets fald i 1989.
 Politisk karriere
Havel var en af grundlæggerne af Charta 77, der udfordrede det kommunistiske styre i Tjekkoslovakiet. Efter Fløjlsrevolutionen, som markerede kommunismens fald i Tjekkoslovakiet i 1989, var han leder af det brede, demokratiske parti Borgerforum (Občanské fórum). Han blev i 1989 den sidste præsident for Tjekkoslovakiet og i 1993 den første præsident for Den Tjekkiske Republik – en post han besad indtil han i 2003 blev afløst af Václav Klaus.
 Forfatterskab
Havel er først og fremmest dramatiker, men han har også skrevet poesi og essayistiske bøger. Han fik sit gennembrud som dramatiker i 1963 med stykket Havefesten (Zahradní slavnost). Det blev fulgt op af Memorandum (Vyrozumění) fra 1965, som er et af hans mest kendte stykker. Et centralt tema i hans forfatterskab er den enkeltes fremmedgørelse overfor den omgivende verden. Hans forfatterskab er desuden meget kritisk overfor totalitære systemer såsom kommunismen, hvorfor han blev forvist fra teatret og i stedet begyndte sin politiske karriere.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu