ANNONCE

To år efter dødsbrand: Først nu er sprinkleranlæg på vej

7. januar 2021 08:42 | Af: Newsbreak.dk

Flere forhindringer på vejen har forsinket sprinkleranlægget, men nu skulle det være færdigt til maj.

To år efter dødsbrand: Først nu er sprinkleranlæg på vej
I august 2018 omkom tre kvindelige beboere i en voldsom brand på Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro. Arkivfoto: Ritzau Scanpix.

Citathistorie: TV2 Østjylland

3. august 2018 er en dag borgere i Allingåbro sent vil glemme.

Dagen, hvor en brandulykke tog livet fra tre af byens plejehjemsbeboere – en af de største plejehjemsbrande herhjemme.

Ulykken satte ild til en debat om brandsikkerheden på landets plejehjem, og hændelsen blev gransket på alle leder og kanter. Det skriver TV2 ØSTJYLLAND.

Centralt stod undren over, at plejehjemmet ikke havde et sprinkleranlæg til at begynde brandslukningen, mens brandbilerne var på vej.

Et sprinkleranlæg, som nu er på vej.

– Jeg er meget tilfreds, glad og lettet over, at sprinkleranlægget endeligt snart er der, siger Lars Møller (Soc. Dem.), formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor er der gået over to år, før det kommer til at stå færdigt?

– Hvis det stod til mig, havde vi knipset med fingrene og fået det lavet med det samme, men det kunne vi ikke. Jeg er glad for, at der ikke er sket ulykker på stedet i den mellemlæggende periode.

Han nævner, at et sprinkleranlæg sidste år slukkede en brand på plejecentret Violskrænten i Grenaa.

– Det viser med al tydelighed, at et sprinkleranlæg kan gøre en forskel i nogle tilfælde, siger han.

Forvaltning vurderede forkert

Konkret nævner Lars Møller, at brandsikringen af Farsøhthus i Allingåbro viste sig at være dyrere end først antaget, og derfor skulle der en ekstra licitationsrunde til.

Samtidig har corona besværliggjort selve udførelsen af opgaven, fordi plejehjemsbeboerne skal være helt afskærmet fra håndværkerne.

Gennemgang af referater fra kommunalbestyrelsesmøder viser dog også, at forvaltningen havde fejlvurderet, hvor stort et areal, der skulle dækkes af sprinkleranlægget.

– Årsagen til den store forskel mellem forvaltningens vurdering, og de indhentede tilbud er overvejende, at området der skal sprinkles, har vist sig at være ca. 50 procent større end forvaltningen havde vurderet, står der i mødereferatet 22. juni 2020.

Den endelig pris ender med at blive på godt 5,5 millioner kroner, hvor den første forventning var 2,6 millioner kroner.

Den store prisforskel har gjort, at beboerne på plejehjemmet hele to gange har godkendt anlægget, da dele af udgiften skal betales via deres husleje. Det forsinkede processen yderligere sidste år.

Ældrerådsformand: En nødvendighed

Ingeborg Kyed Pedersen er formand for kommunes ældreråd og har før kritseret brandsikringen på Farsøhthus.

Hun er glad for, at stedet nu får et sprinkeranlæg.

– Det er simpelthen en nødvendighed, siger hun og fortsætter:

– De ting skal være i orden, også selvom det koster. Det har jo vist sig, at der er blevet set igennem fingre med brandsikkerheden førhen.

Var ikke ulovligt

Selvom et sprinkeranlæg i dag er lovkrav på plejehjem med samme udformning som Farsøhthus, har manglen på et sprinkeranlæg ikke været ulovligt.

Da stedet blev udvidet i 1990’erne, gav den lokale brandmester dispensation for anlægget. Begrundelse: Den lokale brandstation ligger rundt om hjørnet, så brandvæsenet kan hurtigt være fremme.

– I dag ville vi aldrig se den form for dispensation, og det er glædeligt, at vi nu får rettet op på det, siger udvalgsformand Lars Møller.

Gennemgået på alle plejehjem

Efter branden på Farsøhthus er alle plejecentre og bosteder i Norddjurs Kommune gennemgået med tættekam udover det årlige brandtilsyn.

Også Ørum Bo- og Aktivitetscenter har fået et sprinkleranlæg, og der er samlet lavet ekstra brandsikring for godt 10 millioner kroner, oplyser Lars Møller.

Det kan være alt fra ekstra brandalarmer og ændring af bygninger til fjernelse af dørkroge, som kan være svære for ældre at håndtere, hvis der skulle opstå en brand.

– Det er dybt tragisk, hvad der er sket, men vi har draget meget læring af ulykken. Vi behandler nu hver eneste brandsikkerhedsrapport på vores udvalgsmøder og følger området meget nøje, siger Lars Møller.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu