To dræbt før valgstederne åbner i Kenya

4. marts 2013 05:42 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
To dræbt før valgstederne åbner i Kenya
Billede mangler

KENYA: To kenyanske politibetjente er blevet hakket ihjel af endnu uidentificerede gerningsmænd kort før valgstedernes åbning ved det kenyanske valg. Det skriver Reuters.

 

De to betjente var en del af en politistyrke på 99.000, som er indsat for at forhindre en gentagelse af de blodige uroligheder, der fulgte i kølvandet på valget i 2007, hvor 1.200 blev dræbt.

Premierminister Raila Odinga og vicepremierminister Uhuru Kenyatta er favoritter til at vinde valget. Begge har lovet, at der ikke vil blive en gentagelse af voldelighederne ved sidste valg, hvor over 600.000 mennesker blev fordrevet.

Afgående præsident Mwai Kibaki opfordrede også til et fredeligt valg i en tv-tale før valgdagen.

»Jeg vil også bede indtrængende om, at valget må foregå fredeligt. Fred er en hjørnesten i vores lands udvikling,« sagde Kibaki, som valgloven forhindrer i at stille op til en tredje femårsperiode.

14 millioner vælgere har kurs mod valgstederne i et land præget af alvorlige politiske spændinger.

Myndighederne håber, at den store politistyrke kan forhindre en gentagelse af de voldelige uroligheder fra december 2007.

Men allerede i løbet af natten kunne politiet i kystbyen Mombasa rapportere om mindst ti dræbte i en episode, som en lokal milits formodes at stå bag.

Omkring 23.000 observatører, herunder 2.600 internationale, skal følge med i valget.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har advaret om, at risikoen for ny politisk vold er »faretruende høj«.

Mange kenyanere har forladt byerne for at være i sikkerhed i deres hjembyer.

Uhuru Kenyatta og hans kandidat til vicepræsidentposten, William Ruto, står senere på året anklaget ved Den Internationale Straffedomstol for at have opildnet til blodige etniske uroligheder efter valget i 2007.

Hvis de vinder valget, kan de komme til at være fraværende i årevis på grund af retssagen.

Både Kenyatta og Odinga førte kampagne i det centrale Nairobi lørdag. De har begge givet udtryk for, at de er sikre på at få det absolutte flertal, der er nødvendigt for at undgå en anden valgrunde.

»Jeg vil love jer, at jeg vil forandre Kenya til det bedre,« sagde Kenyatta til sine tilhængere, mens han dansede på en scene ved siden af William Ruto.

»Sørg for at selv de syge stemmer,« opfordrede Odinga i sin tale efter at have sluppet en hvid due løs som symbol på fred.

Nabolandene skæver nervøst mod Kenya i disse dage, da deres økonomier blev kraftigt påvirkede af konsekvenserne for fem år siden, da urolighederne lukkede vigtige handelsveje, der fører gennem Afrikas vigtigste økonomi.

Flere af landene har hamstret brændstof og andre fornødenheder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu