Skiturister i tusindvis fanget: To dræbt af lavine

7. januar 2019 07:15 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

På østrigske skisportssteder er flere tusinde sneet inde, mens to offpiste-skiløbere er omkommet i laviner.

Skiturister i tusindvis fanget: To dræbt af lavine
En dreng forsøger at fjerne sne fra en bilrude i den østrigske by Salzburg lørdag 5. januar. Foto: Franz Neumayr/AFP

Hvert år sker det, at der er laviner på skisportssteder rundt om i Europa. Men efter tungt snefald i Østrig og det sydlige Bayern, så er to tyske skiløbere nu omkommet i lavinerne. Men historien stopper ikke her. Der er nemlig tusindvis af turister, der er fanget i snemængderne. Sneen har nemlig flere steder har skabt farlige forhold, der gør det yderst risikabelt at bevæge sig ud på pisterne.

Siden lørdag morgen er der faldet mere end en halv meter sne på den nordlige side af Alperne i Østrig.

Risikoen for laviner er over store dele af De Østrigske Alper “høj” – det er det næsthøjeste trin på en fem-trins-skala.

Massive problemer

Flere andre steder i landet – og i den sydtyske delstat Bayern – har vintervejret skabt store problemer, blandt andet fordi at træer på grund af sneens tyngde er væltet tværs over veje, togskinner og elledninger.

På trods af risikoen for laviner og myndighedernes advarsler er skiløbere flere steder løbet offpiste, hvilket har ført til to dødsfald i den østrigske provins Vorarlberg.

De to tyske skiløbere døde, selv om de havde medbragt oppustelige veste, der skal holde skiløbere tæt på overfladen i tilfælde af laviner. Skiløberne omkom ved to forskellige hændelser.

Redningsholdene var i stand til at grave de to mænd ud, men kunne ikke genoplive dem.

Tusindvis fanget

Omkring 12.000 turister nåede derudover at være sneet inde på skisportsstedet Saalbach-Hinterglemm indtil sent søndag eftermiddag. Saalbach har i årtier været et af danskernes foretrukne skimål og hvert år er der mere end ti skirejsebureauer fra Danmark, der arrangerer rejser til netop Saalbach, der er kendt for alt fra shopping, afterski og store snowparks.

Saalbach-Hinterglemm har i alt mere end 270 kilometer pistekilometer, der alt sammen er forberedt.

Her lykkedes det med en kontrolleret sprængning eksperter at skabe en lavine, så turisterne kunne komme ud, fortæller borgmester Alois Hasenauer.

Ved et andet skisportssted, Obertauern, er vejene fortsat lukkede, men der blev i løbet af søndag arrangeret en eskorte for flere hundrede turister, der ønskede at forlade området.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu