ANNONCE

To ud af tre danskere lider af dette

30. juli 2019 12:55 | Af: Ritzau Fokus

Et nyt studie slår fast, at flere danskere end hidtil antaget lider af kroniske sygdomme.

Omkring to ud af tre danskere over 16 år lider af én eller flere kroniske sygdomme. Det viser det hidtil største studie af kroniske sygdomme, som forskere fra Aalborg Universitet står bag.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

De tre mest hyppige kroniske sygdomme blandt danskerne er forhøjet blodtryk, luftvejsallergi og forhøjet kolesterol.

Indtil nu har Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen officielt vurderet, at cirka hver tredje dansker lider af en kronisk sygdom. Men det er et underestimat ifølge det nye studie.

En stor udfordring

Studiets hovedforfatter Michael Falk Hvidberg, som er ph.d. og forsker ved Danish Center for Healthcare Improvements ved Aalborg Universitet, mener, at der nu er sat “tyk streg under”, at kronikerbyrden er større en hidtil antaget.

– Vi oplever et behov fra både politikere og sundhedsprofessionelle til at få tal og overblik over den kroniske sygdomsbyrde for at få et bedre grundlag for prioritering, udtaler han i pressemeddelelsen.

Karin Friis Bach (R), som er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, kalder antallet af danskere med kroniske sygdomme for en stor udfordring.

– Det betyder, at vi skal tænke på, om vi har ressourcer nok, og om vi bruger de ressourcer, vi har, bedst muligt, siger hun.

Artiklen fortsætter under videoen

Efter sommeren er en af de første opgaver for den nye socialdemokratiske regering at forhandle med regionerne om næste års økonomi.

– Vi har et sundhedsvæsen, som er meget presset, så det er klart, at de her tal gør, at der bliver nødt til at komme nye ressourcer til, selv om vi gør alt, hvad vi kan, siger Karin Friis Bach.

Danske Regioner går til økonomiforhandlingerne med et ønske om minimum to milliarder kroner ekstra til sundhedsvæsnet.

Studiet fra Aalborg Universitet har kortlagt den fulde kroniske sygdomsbyrde og identificeret over 199 kroniske sygdomme blandt alle 4,5 millioner danskere over 16 år.

Det er gjort via de unikke danske sundhedsregistre, og fordi der ses på alle borgere, er der ingen statistisk usikkerhed.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu