ANNONCE

To ud af tre gør det forkert

10. marts 2021 14:52 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

En undersøgelse fra Coop Analyse blandt 1000 danskere viser, at to ud af tre genbruger engangsmundbind

To ud af tre gør det forkert
Engangsmundbind bør - med få undtagelser - altid kasseres efter førstegangsbrug. Foto: Scanpix

I mere end fire måneder har danskerne skullet bære mundbind, når de har været en tur i supermarkedet.

Mange bruger engangsmundbind, men i en ny undersøgelse svarer to ud af tre, at de ikke – som navnet ellers lægger op til – kun bruger det én gang. I stedet genbruger de det flere gange.

Bag undersøgelsen står analyseafdelingen hos supermarkedskæden Coop, der blandt andet står bag Kvickly og Fakta.

Det kan ifølge kommunikations- og analysechef Lars Aarup skyldes en mere pragmatisk tilgang til værnemidlet:

– Nogle tænker på det som beskyttelse og bruger det som foreskrevet. Men at dømme ud fra undersøgelsen er der en hel del, der tænker, at de jo kun har brugt det på et par hurtige indkøbsture, og så ryger det på igen, siger han i en pressemeddelelse.

Hver tiende bruger det mange gange

I analysen, der er udført blandt omkring 1000 repræsentativt udvalgte danskere, svarer 40 procent, at de bruger mundbindet to til tre gange.

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

16 procent bruger det fire til fem gange, mens 11 procent bruger det seks eller flere gange, inden det bliver udskiftet.

Forkert – men forstår det

Ifølge professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet, er mundbindene i princippet til engangsbrug. Han kan dog godt forstå, at de bliver genbrugt.

– Det er selvfølgelig et problem, hvis det er så gammelt, så det er hullet eller vådt og fugtigt. Det må det selvfølgelig ikke.

– Men på den anden side kan vi ikke tage et nyt på hver gang, vi går ind i en forretning. Så ville de flyde overalt, siger han.

Fakta

Mundbind: Her er de mest velkendte typer

Type 1:

Beskytter personer omkring brugeren mod direkte smitte fra brugeren

Type 2:

Beskytter båder personer omkring brugeren samt brugeren selv mod at blive smittet

Type 2R:

R betyder, at masken er tæt for væske. Det vil sige, at den holder spyt ude og beskytter bedre end et mundbind uden R.

Kilde: Innoprevent.dk

Han synes det er okay, hvis man administrerer det, så det bliver opbevaret ordentligt mellem brugene. Det er der dog ikke en patenteret løsning for:

– Men man skal i hvert fald ikke opbevare det i lommen med lommeuld, hvor det rasler med nøgler og lommekniv, og hvad med ellers går rundt med.

– Man skal opbevare det i en lille plastikpose, hvis man har det. Så der er forskellige muligheder, lyder det fra professoren.

Kun her kan de genbruges

Sundhedsstyrelsen skriver, at engangsmundbind generelt bør kasseres efter brug.

Der er dog enkelte undtagelser, skrives der:

Fakta

Genbrug af mundbind

Ved korterevarende brug, fx hvis du skal på toilettet på en restaurant, hvis du skal ind i flere butikker lige efter hinanden, når du har pauser under en undervisningsdag eller hvis du skal køre et enkelt stop med bussen, kan du dog genanvende mundbindet. Du kan også tage det til side kortvarigt – fx for at tage en mundfuld vand – uden at det skal skiftes eller kasseres, hvis du følger disse forholdsregler:

  • Skift altid mundbind, hvis det bliver vådt, snavset eller du har rørt meget ved det, da det bliver mere gennemtrængeligt og kan miste dets effekt.
  • Du bør ikke have samme mundbind på i mere end i 4 timer.
  • Tag altid mundbind af og på ved at holde i øreelastikkerne og rør ikke ved selve mundbindet.
  • Rør aldrig mundbindet under brug.
  • Sprit altid hænder før du tager mundbind på og efter, du har det taget det af.
  • Hvis et mundbind skal genbruges efter kortvarigt brug, så opbevar det beskyttet i fx en plasticpose (frysepose eller lignende). Læg det ikke på et bord eller en stol, hvor det kan forurene overflader eller andre genstande, eller blive forurenet af virus som kan være på fx bordet.
  • Undgå at have mundbindet siddende under hagen, i panden eller at bære det i hånden eller om armen, når du ikke bruger det, hvis du får det varmt eller skal have luft. Tag det i stedet helt af, og opbevar det fx i en lille frysepose eller lignende.
  • Engangsmundbind skal kasseres i en skraldespand – gerne med låg. Efterlad det ikke i fx toget, og smid det ikke på gaden. Stofmundbind skal vaskes ved 60 grader efter brug.
  • Mundbind må ikke deles med andre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu